Nieuws
Op de hoogte blijven?
Meer nieuws over klimaatadaptatie lezen?
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.
Hallo, ik ben Tom van Sittert. Begin dit jaar ben ik begonnen als programmamedewerker voor het Netwerk Water en Klimaat. Een rol die op mijn lijf geschreven is. Ik krijg namelijk erg veel energie van het vertalen van ambitieuze duurzame doelen naar concrete actie.
Hoi, ik ben Thom Bult, per 1 januari 2021 ben ik begonnen als beleidsmedewerker Water & Klimaat bij de gemeente IJsselstein. Hiervoor studeerde ik Spatial Planning: Cities, Water & Climate Change aan de Radboud Universiteit. Voor de gemeente IJsselstein jaag ik klimaatadaptatie aan en zet ik het toekomstige beleid op zodat we ons steeds meer kunnen bewegen naar een klimaatbestendig IJsselstein. Zo gaan we ons onder andere inzetten om speelplekken in IJsselstein klimaatadaptief te maken en proberen we inwoners te motiveren om klimaatadaptieve maatregelen te implementeren.
Hallo, mijn naam is Tom van Sittert en vanaf januari 2021 ga ik aan de slag als programmamedewerker binnen het Netwerk Water en Klimaat. Ik ondersteun het managementteam bij de vertaalslag van de RAS naar een uitvoeringsprogramma. Hierin houd ik me aanvankelijk bezig met een inventarisatie om de opgaven, wensen, doelen en vragen van de partners en stakeholders op te halen.
Door de strenge coronarestricties worden we helaas beperkt in onze campagnes met bewoners. De acties die we normaal gesproken organiseren voor de watervriendelijke tuin in april en mei gaan niet door in de huidige vorm.. Wel kunnen we met elkaar bijdragen aan het zichtbaar maken van de online Tuinlabel campagne. 100% coronaproof!
Samen met partners heeft de provincie Utrecht het initiatief genomen om met zoveel mogelijk gemeentes, bouwers, ontwikkelaars, waterschappen en overige betrokkenen afspraken te maken over het klimaatrobuust inrichten van onze gebouwde omgeving. Zowel voor de bestaande gebouwde omgeving als voor nieuwbouwprojecten.
Netwerk Water & Klimaat doet mee in een landelijke subsidieaanvraag voor Life IP. Dit is een Europese subsidiestroom, die o.a. gericht is op klimaatadaptatie. De subsidie biedt een kans om het budget van het netwerk aan te vullen, waardoor we regionaal nog meer kunnen doen: helpen, stimuleren en kennis delen. Ook biedt het subsidietraject leuke mogelijkheden om te leren van andere regio’s in Nederland en Europa.
De omarming van de Regionale Adaptatiestrategie (RAS) op de klimaattop was het startsein voor het begin van de uitvoering van de RAS. De werkgroep is inmiddels begonnen met het opstellen van het regionale uitvoeringsprogramma.
Aanpassen aan klimaatverandering, dat doe je samen! En met de RAS, de Regionale Adaptatie Strategie, maken de zeventien partners van het netwerk Water & Klimaat daar een goed begin mee. Die overtuiging spatte van het scherm tijdens de digitale klimaattop van het Netwerk Water & Klimaat, op 28 januari 2021. HoeRAS!
HOUTEN – Met meer groen, ruimte voor water en koelte- en schaduwplekken maakt de regio Utrecht-Zuidwest zich klaar voor extremer weer, dat veroorzaakt wordt door het veranderende klimaat. De koers voor de regio staat verwoord in de Regionale Adaptatie Strategie (RAS) van het netwerk Water & Klimaat. De 17 partners van het netwerk spreken in de RAS de ambitie uit om de regio samen uiterlijk in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te maken. In aanwezigheid van Deltacommissaris Peter Glas werd de strategie symbolisch omarmd: Hoe RAS! Dat gebeurde tijdens de digitale klimaattop op 28 januari.
De provincie Utrecht heeft de ambitie uitgesproken om in samenwerking met de regio de bebouwde omgeving klimaat robuust maken. Een stevige ambitie, zeker omdat in Nederland tot 2030 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd en bestaande bouw aanpassingen vraagt. De Provincie kan dit niet alleen en zoekt naar samenwerkingspartijen.
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.