Nieuws
Op de hoogte blijven?
Meer nieuws over klimaatadaptatie lezen?
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.
Woensdagmiddag 16 december vond de eerste regio-brede bijeenkomst over gevolgbeperking overstromingen plaats. Gevolgenbeperking is een van de thema’s uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) en onderdeel van de Regionale Adaptatiestrategie (RAS). Het is een eerste bijeenkomst in een proces dat gepland is tot en met september 2021, waarin we gezamenlijk onze ambitie bepalen en komen tot doelen en maatregelen. Eindresultaat is onder meer een handreiking, waarmee de partners zelf invulling kunnen geven aan hun beleid op dit thema.
April is de maand waarop veel mensen aan de slag gaan in hun tuin! Daarom organiseren we deze maand verschillende campagnes om bewustwording te vergoten en bewoners een handje te helpen in de groene richting.
Sinds vorig jaar ben ik trekker van de werkgroep bewonersparticipatie bij het Netwerk Water en Klimaat. Eind 2018 kwam ik in dienst bij het waterschap (HDSR) en daar heb ik een driedelige functie. Voor de Heuvelruggemeenten (De Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Rhenen) geef ik advies bij ruimtelijke ontwikkelingen in het watertoetsproces.
Op de netwerkbijeenkomst van 26 november gingen we het gesprek aan over over het uitvoeringsprogramma van de RAS en de opzet voor de aanvraag impulsregeling klimaatadaptatie. Doel van de goed bezochte bijeenkomst was om input op te halen in het netwerk voor het uitvoeringsprogramma en om draagvlak te verkrijgen voor het uitvoeringsprogramma en de aanvraag impulsgelden.
Na 2 rondes ecoscans “oude stijl” in 2015 en 2018 is het afgelopen jaar nagedacht over de verbeterpunten die naar boven kwamen. Op 16 oktober heeft de themagroep stedelijk water het voorstel voor de ecoscans 2.0 gepresenteerd.
Hoera! De Regionale Adaptatie Strategie (RAS) van het Netwerk Water & Klimaat is klaar! In de RAS spreken de 17 partners uit de regio Utrecht Zuidwest de ambitie uit om in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te zijn. De 7 strategieën uit de RAS geven handvatten hoe we dat samen kunnen bereiken.
Ik ben Laura en sinds 1 april ben ik als procesmanager aan de slag bij het Netwerk Water & Klimaat. De grote opgaven van deze tijd, waaronder de klimaatopgave, vind ik heel fascinerend. Ik ben voortdurend bezig met de vraag hoe we kunnen veranderen en heb daarom ook een aantal jaar geleden een eigen podcast opgezet.
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) start in 2021 met het opleiden van klimaatambassadeurs. Daarvoor zoeken zij bewoners en vrijwilligers die graag anderen willen helpen en inspireren bij het klimaatbestendig maken van huizen, tuinen en buurten in de provincie Utrecht.
Hoi, ik ben Koen te Velde, inhoudelijk aanjager van het Netwerk Water en Klimaat. Ik jaag met veel plezier, samen met Laura Huigens en onze ondersteunende collega’s, het klimaatadaptatieproces in de regio aan. We ondersteunen de overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners om de regio klimaatbestendig en waterrobuust te maken en deze opgave te koppelen aan de vele andere die er zijn.
Op donderdag 17 september was er weer een inspiratiesessie van het netwerk. Laurens van Miltenburg van gemeente Nieuwegein, Brenda Horstra van de Tuinbranche Nederland en Mirko van Ingen van Samen Klimaatbestendig inspireerden de deelnemers met de campagne ‘Natuurlijk de Watervriendelijke Tuin´, de ontwikkelingen binnen de tuinbranche en het belang van bewustwording en samenwerken.
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.