Nieuws
Op de hoogte blijven?
Meer nieuws over klimaatadaptatie lezen?
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.
De samenwerking in de waterketen begon naar aanleiding van het bestuursakkoord water uit 2011. Doelen van het akkoord: kosten besparen, kwaliteit verhogen en kwetsbaarheid verminderen. In 2020 liep het akkoord af en er komt voorlopig geen nieuw landelijk akkoord. Het is aan de regio’s om indien wenselijk vervolgafspraken te maken. Daarom evalueert het netwerk Water en Klimaat dit jaar de waterketensamenwerking in onze regio. Hoe ver zijn we met gestelde doelen en welke eventuele nieuwe doelen zien we in de regio?
Marieke Schouten (voorzitter NWK) en Laura Huigens (procesmanager NWK) maakten afgelopen kwartaal een rondje langs alle bestuurders van de Water & Klimaat Tafel. Omdat het 1 op 1 heel anders praat dan aan een formele bestuurlijke tafel met 17 partners. En omdat wandelgangen momenteel helemaal ontbreken. Het blijft belangrijk om elkaar te kennen, te weten wat er speelt en om ideeën, opgaven en wensen naast elkaar te leggen. Bij de gesprekken stonden een aantal vragen centraal: Wat kom je halen en wat wil je brengen? Welke kansen zie je voor het netwerk Water & Klimaat? En hoe versterken en helpen we elkaar? Hoe borgen we de onderwerpen water en klimaat integraal binnen andere thema’s en opgaven?
Op donderdag 1 april was er weer een netwerkbijeenkomst. We namen in vogelvlucht de activiteiten van het netwerk door. Met behulp van een Mentimeter maakten we het interactief en haalden we input op bij de deelnemers. Als grappige afsluiter maakte Auke Herrema tekeningen van de bijeenkomst.
Laura Huigens neemt afscheid van het Netwerk Water & Klimaat. Daarmee komt er een vacature voor procesmanager vrij.
Ashly Berghuizen is sinds eind 2020 werkzaam als adviseur Water en Klimaat bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Ze stelt zich graag voor.
Op 30 mei is het NK Tegelwippen gestart. Doe je mee?
Terugblik op de inspiratie van de NMU aan leden van het Netwerk Water & Klimaat
Het Netwerk Water & Klimaat lanceert op de website klimaatklaar.nl het Tuinlabel. Door klimaatverandering komt de leefbaarheid van de plekken waar we wonen steeds meer onder druk te staan. Met het tuinlabel bepalen inwoners eenvoudig hoe goed hun tuin bijdraagt aan een groene, gezonde en leefbare omgeving. Het tuinlabel is te vergelijken met het energielabel: Hoe ‘groener’ de tuin, hoe beter het label.
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en provincie Utrecht willen meer groene daken in de regio realiseren. De start van een servicepunt moet dat mogelijk maken. Een groen dak heeft meerwaarde voor biodiversiteit, waterberging, verkoeling en het creëren van meer leefruimte. In de provincie Utrecht ligt ongeveer 56 vierkante kilometer dak. Een groot deel daarvan is nu nog onbenut. Het Servicepunt Duurzame Daken gaat inwoners en bedrijven helpen bij het realiseren van groene daken. Tot 22 maart 2021 kunnen bedrijven en buurten gratis dakconstructieberekeningen en ‘quickscans’ aanvragen. Deze worden beschikbaar gesteld door de provincie Utrecht.
Hallo, ik ben Tom van Sittert. Begin dit jaar ben ik begonnen als programmamedewerker voor het Netwerk Water en Klimaat. Een rol die op mijn lijf geschreven is. Ik krijg namelijk erg veel energie van het vertalen van ambitieuze duurzame doelen naar concrete actie.
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.