Nieuws
Op de hoogte blijven?
Meer nieuws over klimaatadaptatie lezen?
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.
Netwerk Water & Klimaat (NWK) ontvangt een half miljoen euro om de regio Utrecht Zuidwest sneller aan te passen aan de klimaatveranderingen.
Op 30 november vond er weer een netwerkbijeenkomst plaats van het Netwerk Water & Klimaat.
Themabijeenkomst Universiteit Utrecht over het onderzoek naar de ontwikkeling en uitvoering van klimaatadaptief beleid voor verschillende typen woonwijken in de regio Utrecht.
Voor het eerst in negen jaar had Nederland een zomer zonder hittestress. In andere delen van de wereld sloeg de hitte wel toe. Wat kunnen we daarvan leren? En hoe staat de provincie Utrecht ervoor na een heel jaar werken aan hittebestendigheid? Op donderdag 24 maart 2022 maken we de balans op en jij kunt daarbij zijn!
Bij deze willen wij jou graag laten weten dat vanaf nu de subsidieregeling voor een klimaatbestendige, groene en gezonde woonomgeving in de provincie Utrecht een feit is!
Klimaatadaptatie kunnen we niet alleen; daar hebben we iedereen bij nodig. Burgerinitiatief Klimaatneutraal IJsselstein ondersteunt de gemeente IJsselstein te komen tot een duurzame en energieneutrale samenleving'' “Wij vervullen een brugfunctie tussen de gemeente en de inwoners. We zijn benaderbaar en vertalen de thema’s voor en naar inwoners”.
Hitte, wateroverlast en droogte… De effecten van het veranderende klimaat zijn duidelijk voel- én zichtbaar. Daarom werkt het Netwerk Water & Klimaat (NWK), dat bestaat uit 14 gemeenten, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, provincie Utrecht en de Veiligheidsregio, aan een klimaatbestendige en waterrobuuste regio Utrecht Zuidwest. En dat doel kan het netwerk nu nog eerder bereiken, dankzij de ontvangen rijksbijdrage van ruim vier miljoen euro uit de Impulsregeling Klimaatadaptatie 2021 – 2027.
De wethouders Sander Bos (Houten), Marieke Schouten (Nieuwegein), Wouter Catsburg (Zeist) en Frank van Liempdt (Stichtse Vecht) ontvingen maandag demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in Houten. Centraal thema tijdens het werkbezoek van de demissionair minister was klimaatadaptatie: hoe kunnen we ons meer aanpassen aan of wapenen tegen extreem weer? Tijdens haar werkbezoek opende Van Nieuwenhuizen samen met wethouder Bos de klimaatadaptieve proeftuin achter het Houtense gemeentehuis. Ook nam zij de resultaten in ontvangst van onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de ontwikkeling en uitvoering van klimaatadaptief beleid voor verschillende typen woonwijken in de regio Utrecht.
Provincie Utrecht heeft het initiatief genomen om met zoveel mogelijk gemeentes, bouwers, ontwikkelaars en waterschappen afspraken te maken over het ‘klimaatrobuust’ maken van onze gebouwen. Het veranderende klimaat geeft uitdagingen. Flinke regenbuien zorgen voor wateroverlast, soms binnen korte tijd gevolgd door de negatieve effecten van langdurige droogte en hitte. Met slimme aanpassingen aan onze gebouwen en de directe omgeving daarvan, wordt overlast in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen.
Schoon stedelijk water is van groot belang. De steeds warmere zomers zorgen ervoor dat we meer en meer recreëren op, rond en in het water, want het stedelijk water kan een fijne koelteplek vormen. En vergeet ook niet het belang van schoon stedelijk water voor de biodiversiteit en ecologie. Genoeg redenen om de Ecoscans weer uit te voeren en te werken aan een goede kwaliteit van het stedelijk water.
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.