Dromentuin


De Dromentuin

logos

Welkom bij De Dromentuin!

Wij zijn vier studenten van de HKU die samen met Netwerk Water & Klimaat en de Academie van de Stad De Dromentuin hebben ontwikkeld. Dit is een kunstwerk waarop je je droom opschrijft, gerelateerd aan het onderwerp van de Water & Klimaattop 2022; Dromen, Durven, Doen. De verschillende kleuren symboliseren verschillende soorten bloemen. Welke bloem het is en welke betekenis hierachter schuilt kan je hier beneden lezen.

Op de ‘bloemen’ worden dromen geschreven. Deze ‘Dromenbloem’ wordt dan in De Dromentuin gehangen. Hierdoor ontstaat er een tuin vol met dromen. Doordat de bloem aan een spijker wordt gehangen, kunnen andere mensen de bloemen omdraaien en lezen welke dromen op de bloemen zijn geschreven.

Kom eens door de dromen heen spitten

De ‘bloemen’ hangen niet voor niks aan spijkers. Ze zijn ervoor gemaakt om omgedraaid te worden. Wanneer je de ‘bloemen’ omdraait kan je de dromen lezen die er zijn opgeschreven door gasten van de Water & Klimaattop van 2022. Kijk dus vooral ook naar andermans dromen om je te laten inspireren. Deze tuin is voor iedereen!

De Dromenbloemen

De bloementuin bestaat uit tien verschillende soorten bloemen. Al deze bloemen hebben een bepaalde betekenis. Hierbij is gekeken naar de symbolische betekenis van de bloem en de kleur ervan. De betekenis van deze bloemen is hieronder uitgelegd:

Korenbloem (Centaurea Cyanus) - Onafhankelijkheid

Korenbloem

Deze bloem dankt zijn naam aan de groeiplaats; op akkers tussen het graan. Tegenwoordig zijn ze hier amper te vinden, maar zijn ze verhuisd naar de bermen langs de wegen. Zweefvliegen zijn vaste bezoekers van de korenbloem. Ook vlinders en bijen zijn fan van de nectar.

IJzerhard (Verbena Bonariensis) - Motivatie, inspiratie en concentratie

IJzerhard

De IJzerhard is een bloem met een oorsprong in Zuid-Amerika. De van nature Nederlandse variant, Verbena Officinalis, komt voor in mergel gebieden en bijvoorbeeld langs de grote rivieren en spoorwegterreinen. Honingbijen worden aangetrokken door de kleine paarse bloemen.

Stokroos (Alcea Rosea) - Ambitie

Stokroos

De tot de hemel reikende roos is in de 16e eeuw geïmporteerd vanuit Turkije en Palestina. De bloem groeit het best op arme kleigrond. De donkere variant zoals in De Dromentuin, groeit ook goed op zandige gronden. Hommels en bijen worden aangetrokken door de mooie open rozen.

De klaproos (Papaver rhoeas) - Dromen en herinnering

De Klaproos

Klaprozen bloeien veelal op plaatsen waar de grond is verstoord. Zo kleurden er hele velden rood na de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. De klaproos geeft geen nectar, maar wel goed stuifmeel voor de honingbijen.

Vlinderstruik (Buddleja davidii) - Zorgzaamheid

Vlinderstruik

Zoals de naam misschien al verklapt, trekt deze struik vlinders aan. De bloembuis is lang en smal waardoor alleen insecten met een lange tong de nectar kunnen bereiken. De bloemen geuren heerlijk en zijn een mooi gezicht.

Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum) - Respect

Koninginnekruid

Deze plant is vooral op vochtige plekken te vinden. Ze ruiken aromatisch en honing achtig. Het is een allemansvriend voor verschillende insecten. Onder andere bijen, vlinders, hommels en zweefvliegen bezoeken deze plant regelmatig.

De Guldenroede (Solidago gigantea) - Manifestatie en eigen energie

De Guldenroede

De guldenroede is een Afrikaanse bloem die ook in België en Nederland voor komt. Sommige tuiniers vinden dit onkruid en een ander ziet dit als een prachtige bloem waar zelfs nog thee van gezet kan worden. Vooral de larven van verschillende vlinders vinden dit een lekkere bloem om te eten.

Oranje zonnehoed (Echinacea Lakota Orange) - Optimisme

Zonnehoed

De zonnehoed is een plant afkomstig uit Noord-Amerika. De tuinplant heeft veel verschillende variaties. Het grote hart wordt toegepast in homeopatische geneesmiddelen door een geneeskrachtige werking.

Brandnetel (Urtica Dioica) - Stimulans

Brandnetel

Er zijn zo’n 30 tot 45 verschillende soorten brandnetels. De brandharen op het blad zorgen voor een geïrriteerde huid bij aanraking, maar door de plant te koken verliezen de haren hun werking en kan het gegeten worden bijvoorbeeld als soep of thee. De brandnetel is ook een plant waarin vlinders hun eieren leggen.

Weegbree (Plantaginaceae) - Standvastigheid

Weegbree

Weegbree wordt vaak gezien als onkruid, het groeit namelijk zonder veel moeite tussen de tegels door. Maar zomaar onkruid is het zeker niet. De plant heeft namelijk een helende werking, het kan een brandnetel prik verzachten.

Aftermovie De Dromentuin

De studenten aan de HKU hebben een aftermovie gemaakt: een filmpje van de dag en van de totstandkoming van de dromentuin.

Ook maakten zij een fotocollage van de totstandkoming:

Voorbereiding