Nieuws
Op de hoogte blijven?
Meer nieuws over klimaatadaptatie lezen?
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.
Ons netwerk heeft sinds kort een nieuwe voorzitter: Peter Bekker (wethouder IJsselstein). Hij neemt het stokje over van Marieke Schouten (wethouder Nieuwegein). Marieke blikt terug en Peter juist vooruit.
Op 6 oktober organiseerden we een netwerkbijeenkomst over de Lokale Adaptatie Strategieën.
Ons netwerk heeft dit voorjaar gewerkt aan ambitiebepaling voor gevolgbeperking bij overstroming. Maar wat is Gevolgbeperking en wanneer wordt het besproken?
Op 1 augustus jl. ben ik gestart als Programmamanager Demonstratieprojecten Klimaatadaptatie voor het Netwerk Water & Klimaat (voor 20 uur pw). Laat ik me daarom eerst kort aan jullie voorstellen. Ik ben Malou, 40 jaar, opgegroeid in Drenthe/Friesland en sinds een aantal jaren samen met mijn partner woonachtig in deze regio. Sinds 2019 werk ik als bedrijfskundige bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en deze rol blijf ik ook nog deels vervullen.
Een gezonde, aantrekkelijke en leefbare omgeving Utrecht Zuidwest in 2050. Een regio die bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen… Als we het kunnen dromen, dan kunnen we het ook doen! Toch?! Op vrijdag 1 juli was de jaarlijkse Water & Klimaattop van de regio Utrecht Zuidwest en die inspireerde!
Welkom bij De Dromentuin!
Wij zijn vier studenten van de HKU die samen met Netwerk Water & Klimaat De Dromentuin hebben ontwikkeld. Dit is een kunstwerk waarop je je droom opschrijft, gerelateerd aan het onderwerp van de Water & Klimaattop 2022; Dromen, Durven, Doen. De verschillende kleuren symboliseren verschillende soorten bloemen.
Op 16 juni jl. hebben we een themabijeenkomst gehouden over 'Hittestress, Klimaatadaptatie en Gezondheid'. Deze bijeenkomst werd gegeven door Dr Heleen Mees, Dr Herman Kasper Gilissen en Dr Dries Hegger allen werkzaam bij de Universiteit Utrecht.
Het wordt steeds heter in Nederland, net als in de rest van Europa. Maar steden in landen met een gematigd klimaat zijn daar niet goed op voorbereid. Tegelijkertijd zien we dat steden aan het uitbreiden zijn, hun bevolking vergrijst, en dat de meest kwetsbaren vaak in woningen en wijken wonen waar het stedelijke hitte eiland effect het ergst is. De noodzaak om hier iets aan te doen wordt steeds meer erkend, maar er moeten nog veel meters gemaakt worden in het formuleren van beleid en het nemen van actie. Dr Heleen Mees, Dr Herman Kasper Gilissen en Dr Dries Hegger nemen ons mee op een reis waarin ze recente bestuurskundige en juridische inzichten over dit onderwerp met ons delen, en een vergelijking maken met beleid gericht op hittestress in andere landen en steden, waaronder Portland (OR) in de Verenigde Staten.
Op 31 mei jl. kwamen we met verschillende gemeentes en waterschappen bij elkaar tijdens een themabijeenkomst over het Buurtaanpak Handboek. Het was een geslaagde middag met een goede opkomst. De afgelopen jaren is er binnen het programma Groen aan de Buurt een buurtaanpak ontwikkeld. Met de buurtaanpak nodigen we bewoners uit om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun omgeving. De kracht van de buurtaanpak is de samenhang tussen de verschillende stappen in combinatie met de ondersteunende producten en diensten die beschikbaar zijn voor bewoners. Door met vaste processtappen en basismaterialen te werken, maken we het proces overzichtelijk voor zowel samenwerkingspartners als bewoners. Dit helpt ook bij het managen van ieders verwachtingen.
De provincie Utrecht nodigt u graag uit om op 14 juni van 9:30 tot 12:30 mee te doen aan de sessie ‘Businessplan klimaatadaptatie in 1 dag’.
Op 31 maart heeft de laatste Water & Klimaattafel in de huidige samenstelling plaatsgevonden. We waren te gast bij Fort bij Vechten te Bunnik, waar we van een aantal bestuurders afscheid hebben genomen. Inhoudelijk zijn we tijdens deze Water & Klimaattafel dieper ingegaan op de gevolgenbeperking bij overstromingen, waar iedereen inmiddels de presentatie van ontvangen heeft.
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.