Nieuwsbrief Water & Klimaat, juli 2023
In deze nieuwsbrief:
- Klaar voor de zomer: Hitte aanpakken
- Klaar voor de zomer: Waterkwaliteit in de zomer (van 2050)
- Klaar voor de zomer: Peilbeheer in tijden van droogte
- Succes Groene Gezonde Bedrijventerreinen
- Een terugblik op de bijeenkomst beperken personele kwetsbaarheid
- Programma Water & Riolering van de gemeente Bunnik
- Nieuw Omgevingsprogramma Klimaatadaptatie Nieuwegein
- Onderzoeksresultaten samenwerking Netwerk
- Leuk om te lezen
- En een fijne zomer!
Klaar voor de zomer: Hitte aanpakken
Door Madeleen Helmer: Projectleider hitteadaptatie bij Klimaatverbond Nederland
Het zal iedereen opgevallen zijn dat na een nat en relatief koud voorjaar in juni, de hitte en droogte zich meldden. Het werd zelfs de warmste juni ooit, waarbij het oude maandrecord (uit 2021) met maar liefst 1,3 graden werd gebroken.
Tijdens het hittesymposium van de HvA op 27 juni presenteerde de GGD een analyse van de gezondheidsmonitor op 1 hitte gerelateerde vraag waar 140.000 respondenten op hadden gereageerd. Een belangrijke uitkomst: de armste wijken zijn de warmste wijken. Hier wordt de meeste hittelast ervaren. Het onderzoek is een goede onderbouwing van wat met het NKWK onderzoek ‘Hitte in de bestaande woning’ wordt ontwikkeld: een meerlaagse hitte stresstest waarbij verschillende hitterisico’s gecombineerd een scherper beeld geven in welke buurten het hitterisico het grootst is.
Na deze stresstest zou de menukaart hitte het uitvoeringsprogramma voor hitte kunnen worden. Momenteel wordt deze aanpak getest in 10 gemeenten.
De CoP Hitte van Samen Klimaatbestendig is de digitale plek waar tweewekelijks decentrale overheden kennis en ervaringen met hitteadaptatie delen.
Klaar voor de zomer: Waterkwaliteit in de zomer (van 2050)
Door Sita Vulto: trekker werkgroep Stedelijk water - Water & Klimaat (netwerkwaterenklimaat.nl)
De zomer komt er aan. Heerlijke lange dagen om lekker in en om het water te recreëren. Toch? Of gooit de waterkwaliteit roet in het eten? We voldoen nu al niet aan onze kwaliteitsdoelen en de verwachting is dat klimaatverandering dit nog lastiger gaat maken. Maar is dat zo? En is dat overal zo? Wat kunnen we er eventueel aan doen?
klimaatstresstest waterkwaliteit
Om dat inzichtelijk te krijgen, voert HDSR samen met gemeente Stichtse Vecht dit jaar een pilot uit met een klimaatstresstest waterkwaliteit. Hiermee hopen we niet alleen de effecten van de klimaatverandering op de waterkwaliteit inzichtelijk te krijgen, maar ook knoppen te vinden om aan te draaien om de waterkwaliteit te verbeteren. En omdat het een pilot is, kijken we ook naar zaken als inspanning voor gemeente en HDSR, herkenbaarheid en opschaalbaarheid. In het najaar zullen we hier meer over vertellen. Als hier vragen over stel ze gerust: sita.vulto@HDSR.nl
Enne, als jullie van de zomer toch willen zwemmen: even kijken op zwemwater.nl naar de officiële zwemwaterlocaties. Hier meten we de waterkwaliteit dus daar weet je dat het kan.
Klaar voor de zomer: Peilbeheer in tijden van droogte
Sven Jansen is peilbeheerder bij Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en vertelt graag wat over zijn ervaring met droogte.
Sven: “Over dit onderwerp valt veel te vertellen, want het raakt veel functies in onze maatschappij: drinkwater, ecologie, (voedsel)productie, scheepvaart enzovoort. Als waterschap hebben we de verantwoordelijkheid ons uiterste best te doen om via het oppervlaktewater, het water dat zich boven de grond bevindt in bijvoorbeeld rivieren, sloten, kanalen en meren, de watervoorziening voor al deze functies te waarborgen. Tijdens droogte neemt het waterverbruik en de verdamping toe. Er zijn dan extra maatregelen nodig om onze waterpeilen te handhaven en de waterkwaliteit te waarborgen".
Succes Groene Gezonde Bedrijventerreinen
Vanuit het Netwerk, en met ondersteuning van LIFE-IP, werken we samen met ondernemers, overheden en andere partners om bedrijventerrein Lage Weide toekomstbestendig te maken. Daarom mocht Malou Almeloo vorige week namens bedrijventerrein Lage Weide het stokje overnemen voor de Groene Gezonde Bedrijventerreinen. Een mooie ontwikkeling in een tijd waarin veel bedrijventerreinen grijs en heet zijn!
Bekijk hier het filmpje dat ons Netwerk over bedrijventerreinen maakte.
Een terugblik op de bijeenkomst beperken personele kwetsbaarheid
Donderdag 15 juni organiseerde Netwerk Water & Klimaat een inspirerende bijeenkomst over beperken van de personele kwetsbaarheid, op het terrein van MBO opleidingen van Yuverta in Houten.
Hierbij het verslag van de bijeenkomst en de presentaties. Onderaan het verslag vind je de acties die de werkgroep naar aanleiding van deze bijeenkomst uitvoert de tweede helft van het jaar.
Heb je vragen of opmerkingen of wil je meedenken of deelnemen aan (een van) de acties? Laat het ons dan weten!
Verslag beperken personele kwetsbaarheid NWK 15 juni 2023 (pdf, 140 kB)
Presentatie groene hotspot (pdf, 2.9 MB)
Presentatie arbeidscommunicatie HDSR (pdf, 2.1 MB)
Presentatie HR gemeente Lopik (pdf, 399 kB)
Presentatie themabijeenkomst beperken personele kwetsbaarheid NWK (pdf, 731 kB)
Programma Water & Riolering van de gemeente Bunnik
De gemeente Bunnik laat met gepaste trots weten dat het Programma water en riolering unaniem is aangenomen. Hiermee zet Bunnik duidelijk koers op versterking van de gemeenschappelijke klimaatadaptieve benadering. Dit betekent dat ze in de openbare ruimte en met particulieren, bedrijven en instellingen een transitie inzetten van ‘grijs’ naar meer ‘groen’.
Nieuw Omgevingsprogramma Klimaatadaptatie Nieuwegein
Op donderdag 1 juni heeft de gemeenteraad van Nieuwegein het Omgevingsprogramma Klimaatadaptatie vastgesteld. Het omgevingsprogramma is een plan om samen aan de slag te gaan met het klaarmaken van de stad voor klimaatverandering.
Op deze website staat het vastgestelde versie van het omgevingsprogramma. We hebben hem ook bijgevoegd in deze mail.
Ondertussen zijn we al druk bezig met de uitvoering van dit programma, zo:
- stelden we een lokaal hitteplan op met afspraken tussen maatschappelijke organisaties over hoe en wat we communiceren tijdens een warme periode of hittegolf;
- is op 16 mei het groenblauwe schoolplein van basisschool Vroonestein in Zuilenstein feestelijk geopend;
- realiseerden we samen met woningcorporatie Woonin en team Betere Buurten twee groene gevels in de Muntenbuurt;
- verwachten we rond de zomer een subsidie en voucheracties te kunnen aanbieden voor het vergroenen van de tuin, opvangen van regenwater, groene gevels en zonwering;
Wat we nog meer gaan doen is te lezen in het omgevingsprogramma. Vragen? Mail dan naar klimaatadaptatie@nieuwegein.nl!
Leuk om te lezen
- Ben jij een expert op het gebied van riolering en waterhuishouding? Solliciteer dan nu voor beheerder riolering bij gemeente Stichtse Vecht! https://www.werkenbijstichtsevecht.nl/vacatures/beheerder-riolering/
- Procesmanager gezocht! Netwerk Water & Klimaat is op zoek naar een procesmanager voor 24 uur per week. Wij zetten de vacature op korte termijn uit binnen het netwerk.
- Laatste aanvraag impulsregeling klimaatadaptatie: Netwerk Water & Klimaat dient de laatste aanvraag in van de impulsregeling klimaatadaptatie. De gemeenten De Bilt, IJsselstein, Lopik, Wijk bij Duurstede en Zeist vragen in deze aanvraag in totaal ruim € 650.000,- rijkssubsidie aan voor het nemen van klimaatadaptatiemaatregelen.
- Vitens lanceerde onlangs de campagne Wijs met (drink)water. Leuk om te lezen, zelf iets mee te doen en door te communiceren naar inwoners van ons werkgebied!
Een fijne zomer!
Wij wensen jullie een hele mooie (maar hopelijk niet al te warme) zomer toe!
Er komen in het najaar weer allemaal interessante bijeenkomsten aan, dus houd je oren gespitst, en tot dan!