Nieuwsbrief Water & Klimaat, februari 2021
Nieuwsbrief Netwerk Water & Klimaat, februari 2021
Deze keer aandacht voor:
- HoeRAS! Klimaattop over Regionale Adaptatie Strategie: Grote verandering in kleine stappen
- Uitvoeringsprogramma RAS en Impulsregeling klimaatadaptatie
- Netwerk in de race voor Europese subsidie Life IP
- Op weg naar een klimaatrobuuste gebouwde omgeving
- Doe mee met de Tuinlabel Campagne!
- Regionale bijeenkomst gevolgbeperking overstroming Regio Utrecht
- Tom van Sittert aan de slag als programmamedewerker Uitvoeringsprogramma RAS
- Ambassadeurs in beeld: Tom van Sittert en Thom Bult
- Agenda
- Leuk om te weten
HoeRAS! Klimaattop over Regionale Adaptatie Strategie: Grote verandering in kleine stappen
Aanpassen aan klimaatverandering, dat doe je samen! En met de RAS, de Regionale Adaptatie Strategie, maken de zeventien partners van het netwerk Water & Klimaat daar een goed begin mee. Die overtuiging spatte van het scherm tijdens de digitale klimaattop van het Netwerk Water & Klimaat, op 28 januari 2021. HoeRAS!
Uitvoeringsprogramma RAS en Impulsregeling klimaatadaptatie
De omarming van de Regionale Adaptatiestrategie (RAS) op de klimaattop was het startsein voor het begin van de uitvoering van de RAS. De werkgroep is inmiddels begonnen met het opstellen van het regionale uitvoeringsprogramma.
Netwerk in de race voor Europese subsidie Life IP
Netwerk Water & Klimaat doet mee in een landelijke subsidieaanvraag voor Life IP. Dit is een Europese subsidiestroom, die o.a. gericht is op klimaatadaptatie. De subsidie biedt een kans om het budget van het netwerk aan te vullen, waardoor we regionaal nog meer kunnen doen: helpen, stimuleren en kennis delen. Ook biedt het subsidietraject leuke mogelijkheden om te leren van andere regio’s in Nederland en Europa.
Op weg naar een klimaatrobuuste gebouwde omgeving
Doe mee met de Tuinlabel Campagne!
Door de strenge coronarestricties worden we helaas beperkt in onze campagnes met bewoners. De acties die we normaal gesproken organiseren voor de watervriendelijke tuin in april en mei gaan niet door in de huidige vorm. Wel kunnen we met elkaar bijdragen aan het zichtbaar maken van de online Tuinlabel campagne. 100% coronaproof!
Regionale bijeenkomst gevolgbeperking overstroming Regio Utrecht
Eind vorig jaar vond de eerste regio-brede bijeenkomst over gevolgbeperking overstromingen plaats. Het is een eerste bijeenkomst in een proces dat gepland is tot en met september 2021, waarin we gezamenlijk onze ambitie bepalen en komen tot doelen en maatregelen.
Tom van Sittert aan de slag als programmamedewerker Uitvoeringsprogramma RAS
In januari is Tom van Sittert begonnen als programmamedewerker binnen het Netwerk Water en Klimaat. Hij ondersteunt het managementteam bij de vertaalslag van de RAS naar een uitvoeringsprogramma. Hierin houd hij zich aanvankelijk bezig met een inventarisatie om de opgaven, wensen, doelen en vragen van de partners en stakeholders op te halen.
Ambassadeurs in beeld: Tom van Sittert en Thom Bult
Het Netwerk Water en Klimaat zet in op leren, inspireren en verbinden en daarom vertellen ambassadeurs van het netwerk over hun eigen inspanningen om de omgeving klimaatadaptief en waterrobuust te maken. Deze keer het woord aan twee nieuwe ambassadeurs. Tom van Sittert, programmamedewerker Uitvoeringsprogramma RAS, houdt ervan om omringd te zijn door groen en Thom Bult, beleidsmedewerker Water & Klimaat bij de gemeente IJsselstein, is klimaatbewust in de keuken.
Agenda
- Op 11 maart is een inspiratiesessie. Jeannine van Bree (NMU) is bezig met Klimaatambassadeurs en Ieke Benschop met Duurzame daken. Zij inspireren graag anderen met hun mooie initiatieven in de regio.
- Sweco ontwikkelt samen met gemeente Zeist een tool om zinloze verharding inzichtelijk te maken. Op 15 april vertellen zij daar meer over tijdens een inspiratiesessie.
Ook leuk om te weten
- Nederlandse steden zullen zich moeten wapenen tegen het veranderende klimaat. Maar hoe dan? De afgelopen vier jaar heeft de City Deal Klimaatadaptatie gewerkt aan het beantwoorden van deze vraag. Opgedane ervaringen, voorbeelden en inzichten delen zij in de documentaire The Climate Resilient City Explained. Laat je inspireren voor nieuwe samenwerkingen!
- Ondernemers kunnen met belastingvoordeel investeren in klimaatadaptieve en milieuvriendelijke maatregelen. Er staan twee nieuwe klimaatadaptieve maatregelen op: groene daken en groene gevels. Bekijk de Milieulijst 2021 en de Online tool van de milieulijst op de website van Klimaatadaptatie Nederland.
- Harvard-hoogleraar Rebecca Henderson vindt dat ondernemingen een belangrijke rol moeten spelen bij de aanpak van klimaatverandering en de groeiende ongelijkheid in de wereld. Ze gelooft tegelijk dat dit niet gaat lukken zonder strenge spelregels. In haar boek ‘Reimagining capitalism in a world on fire’ schrijft ze dat de puzzel bestaat uit vijf stukken. Ben Tiggelaar gaat in op de echte uitdagingen voor de toekomst (NRC).
- Overal in Nederland sterven bomen door de aanhoudende droogte. Hoe maken we het bos weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering? In een interessante aflevering van De Kennis van Nu leer je meer over hoe plantfysiologen erachter proberen te komen hoe het watertransport van een boom vastloopt als het water opraakt. Bekijk de aflevering 'De boom in'.
- In het project SPONGE 2020 hebben Nederlandse, Vlaamse en Britse overheden vier jaar lang met elkaar samengewerkt met als doel de sponswerking van steden zo goed mogelijk te benutten. Zij hebben met verschillende lokale partijen onderzocht hoe je ervoor kunt zorgen dat een stad optimaal water kan vasthouden en bewaren. Het uitgangspunt was dat het heel belangrijk is dat verschillende partijen goed met elkaar samenwerken.
- Op dinsdag 2 tot en met donderdag 4 maart vindt de tweede editie plaats van het Grote Klimaatoplossingen Congres, georganiseerd door De VVM, hét kennis- en relatienetwerk voor milieuprofessionals.
- Om de kiezer op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen binnen het politieke landschap organiseert Pakhuis de Zwijger in aanloop naar de verkiezingen op 17 maart 2021 NL kiest De jonge, klimaatbewuste kiezer aan zet. In dit programma komen belangrijke verkiezingsthema’s aan bod, zoals bijvoorbeeld de woningmarkt, de energietransitie en arbeidsongelijkheid.
Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief? Laat het ons weten via [email protected].