Nieuws
Op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Deze verschijnt 6 keer per jaar.
Meer nieuws over klimaatadaptatie lezen?
Op Kennisportaal Klimaatadaptatie staan alle actualiteiten en vind je relevante kennisdossiers.
Hitte, wateroverlast en droogte… De effecten van het veranderende klimaat zijn duidelijk voel- én zichtbaar. Daarom werkt het Netwerk Water & Klimaat (NWK), dat bestaat uit 14 gemeenten, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, provincie Utrecht en de Veiligheidsregio, aan een klimaatbestendige en waterrobuuste regio Utrecht Zuidwest. En dat doel kan het netwerk nu nog eerder bereiken, dankzij de ontvangen rijksbijdrage van ruim vier miljoen euro uit de Impulsregeling Klimaatadaptatie 2021 – 2027.
De wethouders Sander Bos (Houten), Marieke Schouten (Nieuwegein), Wouter Catsburg (Zeist) en Frank van Liempdt (Stichtse Vecht) ontvingen maandag demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in Houten. Centraal thema tijdens het werkbezoek van de demissionair minister was klimaatadaptatie: hoe kunnen we ons meer aanpassen aan of wapenen tegen extreem weer? Tijdens haar werkbezoek opende Van Nieuwenhuizen samen met wethouder Bos de klimaatadaptieve proeftuin achter het Houtense gemeentehuis. Ook nam zij de resultaten in ontvangst van onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de ontwikkeling en uitvoering van klimaatadaptief beleid voor verschillende typen woonwijken in de regio Utrecht.
Provincie Utrecht heeft het initiatief genomen om met zoveel mogelijk gemeentes, bouwers, ontwikkelaars en waterschappen afspraken te maken over het ‘klimaatrobuust’ maken van onze gebouwen. Het veranderende klimaat geeft uitdagingen. Flinke regenbuien zorgen voor wateroverlast, soms binnen korte tijd gevolgd door de negatieve effecten van langdurige droogte en hitte. Met slimme aanpassingen aan onze gebouwen en de directe omgeving daarvan, wordt overlast in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen.
Schoon stedelijk water is van groot belang. De steeds warmere zomers zorgen ervoor dat we meer en meer recreëren op, rond en in het water, want het stedelijk water kan een fijne koelteplek vormen. En vergeet ook niet het belang van schoon stedelijk water voor de biodiversiteit en ecologie. Genoeg redenen om de Ecoscans weer uit te voeren en te werken aan een goede kwaliteit van het stedelijk water.
Op 17 juni verzorgde Sweco voor ons netwerk een interessante, en soms ietwat confronterende, presentatie over de zinloze verhardingstool die zij samen met de gemeente Zeist is hebben ontwikkeld. De tool geeft inzicht in de vergroeningspotentie bij een gemeente. Plekken met zinloze verharding zijn gemakkelijk en relatief goedkoop om te vormen naar groen. Dit kan direct bijdragen aan vergroening-, biodiversiteit- en klimaatambities. Sweco heeft bekeken hoe de gemeenten in ons netwerk scoren op hoeveelheid zinloze verharding. Benieuwd op welke plek jouw gemeente staat?
Wie ben ik?
Wouter van Tent, ik werk al ruim 7 jaar voor de samenwerking als data-analist afvalwaterketen en trekker van de werkgroep Meten en Monitoren.
Inmiddels is de tuinlabel winactie alweer een maand voorbij. Samen hebben we een mooi resultaat neergezet. Meer dan 200 mensen hebben deelgenomen aan de actie en nog meer hebben hun tuinlabel berekend. De kaart is daarmee goed gevuld geraakt!
We kunnen (bijna) aan de slag! De werkgroep heeft onlangs de concepten opgeleverd van het Uitvoeringsprogramma RAS en het Actieplan 2021/2022. In het actieplan staan de meest urgente acties, waarmee we als eerste aan de slag willen.
De eerste aanvraag van ons netwerk voor een bijdrage uit de Impulsregeling klimaatadaptatie ligt er! Een groep collega’s uit het netwerk heeft de aanvraag voorbereid en op proef ingediend bij het Rijk. De opmerkingen zijn inmiddels verwerkt en de aanvraag is klaar om ondertekend te worden.
Een brug slaan tussen de werelden van ‘de bouwers’ en de ‘klimaatadaptieven’. Hier hebben veel bouwers, gemeenten en andere belanghebbenden in de provincie Utrecht de afgelopen maanden samen aan gewerkt.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Deze verschijnt 6 keer per jaar.
Op Kennisportaal Klimaatadaptatie staan alle actualiteiten en vind je relevante kennisdossiers.