Nieuws
Op de hoogte blijven?
Meer nieuws over klimaatadaptatie lezen?
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.
Namens het Netwerk Water & Klimaat wensen wij jullie een gelukkig en gezond nieuwjaar! Kijk even naar ons nieuwjaarsfilmpje.
We willen dit jaar weer graag met je aan de slag voor een klimaatbestendige en waterrobuuste regio Utrecht Zuidwest.
Tot snel!
Met hartelijke groet,
Malou Almeloo, Charlene Cloo, Saskia de Kogel, Esther Nieuwenhuis, Wouter van Tent, Ingeborg Verspuij en Koen te Velde
..misschien is het blooperfilmpje nóg wel leuker!
Op maandag 28 november jl. hebben we een interessante bijeenkomst gehad over het thema ‘Hitte’. Diverse sprekers hebben ons in hun pitches meegenomen in de urgentie van dit onderwerp, in wat een lokaal hitteplan is en wat je eraan hebt, en hoe we binnen onze regio om willen gaan met het realiseren van koelteplekken.
Binnen vier mooie voorbeeldprojecten op gebied van klimaatadaptatie zoeken we de samenwerking op met bewoners, bedrijven, woningcorporaties en andere belangrijke stakeholders.
Afgelopen zomer hebben de gemeenten IJsselstein, Nieuwegein, Montfoort en Houten een lokaal hitteplan opgesteld. Zij zijn begeleid door Arcadis en Tauw, in opdracht van de Provincie Utrecht. Op 8 november is het proces rondom het opstellen van deze hitteplannen geëvalueerd. Dat heeft belangrijke leerpunten opgeleverd!
Ons netwerk heeft sinds kort een nieuwe voorzitter: Peter Bekker (wethouder IJsselstein). Hij neemt het stokje over van Marieke Schouten (wethouder Nieuwegein). Marieke blikt terug en Peter juist vooruit.
Op 6 oktober organiseerden we een netwerkbijeenkomst over de Lokale Adaptatie Strategieën.
Ons netwerk heeft dit voorjaar gewerkt aan ambitiebepaling voor gevolgbeperking bij overstroming. Maar wat is Gevolgbeperking en wanneer wordt het besproken?
Op 1 augustus jl. ben ik gestart als Programmamanager Demonstratieprojecten Klimaatadaptatie voor het Netwerk Water & Klimaat (voor 20 uur pw). Laat ik me daarom eerst kort aan jullie voorstellen. Ik ben Malou, 40 jaar, opgegroeid in Drenthe/Friesland en sinds een aantal jaren samen met mijn partner woonachtig in deze regio. Sinds 2019 werk ik als bedrijfskundige bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en deze rol blijf ik ook nog deels vervullen.
Een gezonde, aantrekkelijke en leefbare omgeving Utrecht Zuidwest in 2050. Een regio die bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen… Als we het kunnen dromen, dan kunnen we het ook doen! Toch?! Op vrijdag 1 juli was de jaarlijkse Water & Klimaattop van de regio Utrecht Zuidwest en die inspireerde!
Welkom bij De Dromentuin!
Wij zijn vier studenten van de HKU die samen met Netwerk Water & Klimaat De Dromentuin hebben ontwikkeld. Dit is een kunstwerk waarop je je droom opschrijft, gerelateerd aan het onderwerp van de Water & Klimaattop 2022; Dromen, Durven, Doen. De verschillende kleuren symboliseren verschillende soorten bloemen.
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.