Nieuwsbrief Water & Klimaat, juni 2022
In deze nieuwsbrief:
- Heb jij al aangemeld voor onze Water & Klimaattop 1 juli 2022!
- Terugblik Netwerkbijeenkomst 12 mei
- Cadeautje van de (oud)bestuurders!
- Weer een aantal geslaagde acties voorbij!
- Lokale Hitteplannen
- Landbouw Klimaatadaptatie
- Vergroenen bedrijventerreinen
- Leuk om te weten
- Op de agenda
Weer een aantal geslaagde acties voorbij!
In de afgelopen meimaand hebben we weer een aantal geslaagde acties gehad.
Onze tuinlabel kaart is weer heel wat kleurrijker geworden. Neem een kijkje op Klimaatklaar om te zien hoeveel mensen in jouw gemeente hebben meegedaan. Ook hebben we al een winnaars gefeliciteerd met een tuinbon van €25,-.
Regentonnen zijn populair! Dat is de conclusie die we trekken op basis van verschillende kortings- en winacties die in april en mei hebben plaatsgevonden.
In Utrecht is de regentonnencampagne vervroegd gestopt omdat alle 900 regentonnen al binnen een maand weg waren. Ook in andere gemeenten zoals Nieuwegein liepen de regentonacties goed.
Ook voor de winactie van het waterschap was veel animo. Begin juni worden de winnaars met de leukste of meest creatieve inzending bekendgemaakt.
Landbouw Klimaatadaptatie
Klimaatverandering heeft impact op de landbouw. Nat of droogteschade aan de oogst, verlenging van het groeiseizoen, daling van de melkproductie door hittestress bij melkvee, brandplekken op het fruit, hagelschade en nieuwe ziekten en plagen die in opkomst zijn. Er zijn vele voorbeelden te noemen.
Vanuit de Provincie Utrecht zijn er in samenwerking met agrariërs, het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (HDSR) en het Netwerk Water en Klimaat, verschillende hulpmiddelen ontwikkeld om overheden, adviseurs en agrariërs handvatten te geven voor klimaatbestendige landbouw. Wij delen ze graag met je!
Als aanvulling op het magazine is er ook een lijst samengesteld met meer dan 40 concrete maatregelen, inclusief de kosten en baten. Alles is te vinden op het Klimaatportaal van de Provincie Utrecht.
Lokale Hitteplannen
De Provincie Utrecht heeft onlangs opdracht gegeven aan Tauw en Arcadis om lokale hitteplannen op te stellen voor een aantal gemeenten en betrokken stakeholders in onze regio. Bij de aanpak van hittestress staan drie thema’s centraal: gebied, gebouw en gezondheid. De lokale hitteplannen vallen onder dit laatste thema. In een lokaal hitteplan is beschreven welke organisaties betrokken zijn en wie welke maatregelen neemt. Een hitteplan kan zich richten op de gehele gemeente, maar ook op specifieke doelgroepen, zoals kwetsbare ouderen of dak- en thuislozen. Het plan kan op zichzelf staan, maar kan ook onderdeel uitmaken van een hitteaanpak of de klimaatadaptatiestrategie.
Het doel is om vóór de zomer de hitteplannen voor de gemeente Nieuwegein, Houten, Montfoort en IJsselstein gereed te hebben. Daarbij werken we in ieder geval samen met de gemeente, GGD regio Utrecht en diverse stakeholders uit het sociale en fysieke domein. In de zomer wordt het hitteplan geactiveerd, zodra we in een hittegolf terecht komen. We ervaren dan of en hoe het hitteplan functioneert en evalueren dit vervolgens in de herfst. In de winter worden tenslotte de hitteplannen aangepast en geactualiseerd. Na deze eerste serie willen we komende winter de ervaringen delen met het netwerk en vijf nieuwe gemeenten ondersteunen bij het opstellen van hun lokale hitteplan.
Vergroenen bedrijventerreinen
De klimaatverandering wordt steeds voelbaarder in ons stedelijk gebied. Naast klimaatadaptieve woningbouw komt ook steeds meer aandacht voor klimaatadaptieve werklocaties. Afgelopen 2 jaar heeft HDSR een pilot gedraaid om samen met de bedrijven van de Green Businessclub Bunnik een bedrijventerrein in Bunnik klimaatadaptief in te richten. Afgelopen voorjaar hebben een aantal trainees van het Nationaal Watertraineeship onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van klimaatadaptatie op een bedrijventerrein in Utrecht en daar een strategie voor opgesteld.
Deze strategie willen we komende jaren gaan uitvoeren in ons gebied. Zij hebben ook een folder ontworpen, bedoeld om het voor bedrijven makkelijker te maken zelf klimaatadaptieve maatregelen te treffen. Deze folder is nog in concept, zodra deze gereed is, zullen wij deze publiceren. Dit sluit ook aan bij landelijke trajecten zoals het project van het IVN vanuit het Nationale Groeifonds. De bedoeling is om vanaf deze zomer met een werkgroep binnen het Netwerk Water en Klimaat op zoek te gaan naar kansen op bedrijventerreinen. Wil je meedenken en meedoen, meldt je aan!
Leuk om te lezen/weten
- Biodiversiteit op en rond sportaccommodaties
De VNG heeft een greenpaper gemaakt over vergroenen van sportvelden en -bouwen om de biodiversiteit te verhogen en ze klimaatbestendiger te maken. Deze greenpaper willen we hierbij graag bij jullie onder de aandacht brengen. (pdf, 6.4 MB)
Op de agenda
- Uitnodiging opening Educatieve Klimaatadaptatie Paviljoen op 2 juni 10:00 - 12:00 uur. Dit unieke educatieve klimaatadaptatie paviljoen wordt geopend door wethouder Wouter Catsburg, gemeente Zeist en Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar van het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Aanmelden kan via peterbosch@casema.nl. De Boswerf ligt in een bos vlakbij de kern van Zeist. Adres: Prins Bernhardlaan 3, 3708 BR Zeist. Parkeren kan naast de Hertenkamp aan de Prins Bernhardlaan (parkeerterreintje en langs de weg), daarna is het 550 meter lopen- volg de witte bordjes; of op het parkeerterreintje aan de Boskant (stel als adres in: Boskant 12, Zeist) en loop nog 100 meter het bos in. Dichtstbijzijnde bushaltes: Zeist Oranje Nassaulaan of Zeist Amandelhof.
- Uitnodiging seminar & Rooftop Walk op 9 juni 10:00 - 12:30 uur. Locatie: Rotterdam Building (Aert van Nesstraat 45, Rotterdam). (pdf, 1.5 MB)Aanmelden kan via roos@dakenplan.nl
- Uitnodiging Businessplan Klimaatadaptatie in 1 dag
De Provincie Utrecht nodigt u graag uit om op 14 juni van 9:30 tot 12:30 mee te doen aan de sessie ‘Businessplan klimaatadaptatie in 1 dag’.
Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief? Laat het ons weten via info@waterenklimaatutrecht.nl.