Nieuwsbrief Water & Klimaat, november 2020
Nieuwsbrief Netwerk Water & Klimaat, november 2020
Deze keer aandacht voor:
- Regionale Adaptatie Strategie
- Klimaattop 2021
- Uitvoeringsprogramma RAS en Impulsregeling klimaatadaptatie
- Netwerkbijeenkomst ecoscans 2.0
- Bewustwordingscampagnes werkgroep bewonersparticipatie
- Ambassadeur in beeld - Laura Huigens en Tom Overgaauw
- Op de agenda
- Items ‘Leuk om te weten’
Klimaattop 2021
Tijdens de klimaattop op 28 januari vieren we dat de Regionale Adaptatie Strategie van het Netwerk Water & Klimaat klaar is! Alle netwerkleden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.
Uitvoeringsprogramma RAS en Impulsregeling klimaatadaptatie
Op de netwerkbijeenkomst van 26 november gingen we het gesprek aan over het uitvoeringsprogramma van de RAS en de opzet voor de aanvraag impulsregeling klimaatadaptatie. Doel van de goed bezochte bijeenkomst was om input op te halen in het netwerk voor het uitvoeringsprogramma en om draagvlak te verkrijgen voor het uitvoeringsprogramma en de aanvraag impulsgelden.
Netwerkbijeenkomst ecoscans 2.0
Na 2 rondes ecoscans “oude stijl” in 2015 en 2018 is het afgelopen jaar nagedacht over de verbeterpunten die naar boven kwamen. Op 16 oktober heeft de themagroep stedelijk water het voorstel voor de ecoscans 2.0 gepresenteerd.
Bewustwordingscampagnes werkgroep bewonersparticipatie
April is de maand waarop veel mensen aan de slag gaan in hun tuin! Daarom organiseren we deze maand verschillende campagnes om bewustwording te vergroten en bewoners een handje te helpen in de groene richting.
Ambassadeur in beeld: Laura Huigens en Tom Overgaauw
Het Netwerk Water en Klimaat zet in op leren, inspireren en verbinden en daarom vertellen ambassadeurs van het netwerk over hun eigen inspanningen om de omgeving klimaatadaptief en waterrobuust te maken. Procesmanager Laura Huigens is veel te vinden in haar groene achtertuin en werkgroeptrekker Tom Overgaauw fietst grote afstanden en werkt aan de biodiversiteit op zijn balkon.
Op de agenda
- Op woensdag 16 december om 13.30 uur organiseert de projectgroep gevolgenbeperking een eerste regionale bijeenkomst Gevolgbeperking Overstroming Regio Utrecht.
- Op donderdag 17 december om 9.00 uur organiseren wij samen met het HDSR een Inspiratiesessie: toekomstbestendig watersysteem.
Ook leuk om te weten
-
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) start in 2021 met het opleiden van klimaatambassadeurs en zoekt daarom bewoners en vrijwilligers met interesse in klimaatadaptatie.
Ben jij een van de klimaatambassadeurs van de provincie Utrecht? (pdf, 202 kB) -
Tijdens een online event van het Noord-Hollandse klimaatnetwerk Noorderkwartier werd het het thema klimaatadaptatie in Noord-Holland op verschillende bestuurlijke niveaus aangesneden, van lokaal ('tegel eruit, plant erin') tot landelijk en met korte- en langetermijnperspectieven. Deltacommissaris Peter Glas, Helga van Leur, een waterschapsbestuurder en een wethouder waren erbij.
- Ministerie I&W stelt sinds 2019 geld beschikbaar voor overheden om te experimenteren met financiële prikkels voor particulieren. Lees hier welke drie pilots dit jaar zijn geselecteerd en bekijk de resultaten en de gedragstool van een pilot uit 2019. In deze pilot is onderzocht of financiële prikkels, zoals subsidies of kortingen, wel werken.
- Op 10 november is de nieuw ontwikkelde website Atlas van de Regio van het Planbureau van de Leefomgeving gepresenteerd. De atlas biedt landelijk vergelijkbaar kaartmateriaal voor het debat dat het Rijk, de regio’s en maatschappelijke partners voeren over ruimtelijke afwegingen. Bekijk de regionale verschillen en zie hoe uiteenlopende sectorale opgaven in de ruimte samenkomen.
- De Impulsregeling klimaatadaptatie is in oktober officieel bekendgemaakt. Bekijk de voorwaarden voor de regeling in de Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden.
Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief? Laat het ons weten via info@waterenklimaatutrecht.nl.