Projecten
Overal in de regio zijn we met andere overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties én bewoners, bezig onze omgeving sterker te maken tegen de gevolgen van wateroverlast, droogte, hitte en/of overstroming. En omdat de Utrechtse regio een zeer gevarieerd gebied is dat zich uitstrekt van de Utrechtse Heuvelrug tot stedelijk landschap en van rivierengebied naar veenweidegebied in het groene hart, hebben we nu al een divers scala aan uitvoeringsprojecten. En van die ervaringen leren we allemaal weer van.
Stresstesten & risicodialogen 2025
In de tweede helft van 2025 start een nieuwe ronde van de regionale stresstesten, als onderdeel van de zesjarige cyclus van het Delta-programma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). In deze fase brengen we opnieuw de kwetsbaarheden van ons gebied in kaart rond de thema’s water op straat, hitte, grondwaterstanden (droogte), wateroverlast, waterkwaliteit en erfgoed.
LIFE IP Klimaatadaptatie - Vergroten sponswerking van het bodem- en watersysteem in de regio Utrecht Zuidwest

Binnen vier mooie voorbeeldprojecten op gebied van klimaatadaptatie zoeken we de samenwerking op met bewoners, bedrijven, woningcorporaties en andere belangrijke stakeholders. We stimuleren, experimenteren, leren en delen de opgedane kennis.
Klimaatbestendige bedrijventerreinen

Je kent het wel, die grijze bedrijventerreinen. Overal tegels, die in de zomer ook nog eens warmte vasthouden. Diezelfde tegels zorgen ervoor dat het water niet de grond in kan trekken maar kan zorgen voor wateroverlast. Trainees van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben een inspirerende brochure opgesteld met voorbeelden van klimaatadaptatiemaatregelen op bedrijventerreinen. (pdf, 511 kB) De Green Businessclub Bunnik heeft de samenwerking opgezocht met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Want waar is er dan overlast bij een heftige bui? En wat kunnen ze dan doen? Bekijk het filmpje dat ons Netwerk erover maakte.
Impactproject Hitte koelen en benutten

Oppervlaktewater (Het water in sloten, plassen, rivieren en kanalen) is een duurzame bron van warmte en koude en van groot potentieel belang in de energietransitie en klimaatadaptatie. Door warmte te winnen koelt het oppervlaktewater af. Daardoor draagt benutting van deze energiebron bij aan bestrijding van klimaatthema’s hittestress en het verbeteren van de waterkwaliteit zoals blauwalgenbestrijding.
Klimaatbestendige wijken

'Laten we de noodzakelijke maatregelen in een aantal wijken meteen aangrijpen om deze wijken waterrobuust en klimaatbestendig in te richten', dat is de gedachte achter vijf uitvoeringsprojecten van de gemeenten Houten, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht en Zeist.