Nieuwsbrief Water & Klimaat, juli 2022

Water & Klimaattop inspireert!

[ Benno Wonink Fotografie ] 220701 (110)

Een gezond, aantrekkelijk en leefbaar Utrecht Zuidwest in 2050. Een regio die bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen… Als we het kunnen dromen, dan kunnen we het ook doen! Toch?! Op de Water & Klimaattop van ons netwerk stonden dit jaar de thema’s burgerparticipatie en innovatieve klimaatmaatregelen in de schijnwerpers. Want aanpassen aan het veranderende klimaat, dat kan niemand alleen; daar hebben we iedereen voor nodig!

Hup, de zandbak in!

[ Benno Wonink Fotografie ] 220701 (137)

Dagvoorzitter Wendelien Wouters leidde het programma op inspirerende wijze. Zij sprak de dromers, durvers en doeners onder ons aan en inspireerde hen om samen te werken. Joop Hofman van Rode Wouw daagde de aanwezigen uit om met zijn allen de zandbak in te gaan. Want: "Kinderen spelen binnen 10 minuten met elkaar in de zandbak". En samen verschuiven ze heel wat zand. Daarmee doelde Hofman erop dat we vertrouwen moeten hebben en dat iedereen zijn rol kan en mag pakken in het aanpassen aan het veranderende klimaat.

Workshop en fietsroutes

Tijdens de workshop DURVEN daagde Laurens de Graaf uit om de samenwerking met inwoners en burgerinitiatieven op te zoeken en risico’s en onzekerheden te omarmen.

Hoe en wat doet de gemeente Utrecht aan klimaataanpassingen? Marit Linckens, van de gemeente Utrecht, liet hier een greep van zien tijdens een fietstocht langs Natuurpark Oud Zuilen, de Orinocodreef en een natuurvriendelijke tuin aan de Costa Ricadreef.

Voor nieuwsbrief

Richard Buitelaar (HDSR) en heemraad Constantijn Jansen op de Haar vertelden onder andere over warmtewisselaar en warmtepomp die Eneco op het terrein van de zuiveringsinstallatie van Utrecht gaat bouwen. Met de warmte uit het gezuiverde rioolwater worden straks ca. 20.000 woningen in Utrecht voorzien van duurzame warmte!

Een uitgebreid verslag lees je op onze website.

Dromentuin

Voor nieuwsbrief 2

Daarnaast creëerden vier studenten van de HKU in samenwerking met het de Academie van de Stad speciaal voor de top een dromentuin: een kunstwerk waarop aanwezigen hun droom over klimaatadapatie op hebben geschreven. De verschillende kleuren symboliseren verschillende soorten bloemen.

Klimaatklaar, dat doen we samen!

Knipsel2

In opdracht van het Netwerk Water & Klimaat maakte Sustainablemedia.nl vier filmpjes over klimaatregelen in onze regio Utrecht Zuidwest. Aanpassen aan het klimaat, daar hebben we iedereen bij nodig. En dat zie je terug in de verschillende onderwerpen van de filmpjes! Je bekijkt de filmpjes, maar ook een samenvatting van de dag én foto's op onze website!

Fijne zomer!

Knipsel

De periode van de zomervakantie staat voor de deur. We wensen iedereen een fijne vakantie!

footer-met-balk