Netwerk Water & Klimaat verbindt!
Op dinsdag 5 november kwamen ruim 70 klimaatadaptatie- en waterwerkers bij elkaar in Utrecht tijdens de netwerkbijeenkomst van Water en Klimaat. We kijken terug op een inspirerende middag!
De middag begon met een warm welkom van Peter Bekker, voorzitter van het netwerk en wethouder van Gemeente IJsselstein. Peter gebruikte de olifant als metafoor: we mogen groots denken als het aankomt op klimaatadaptatie en tegelijkertijd mogen we ook praktisch blijven. Op die manier kunnen we nu stappen maken en de olifant in stukjes ‘opeten’. Door als regio met elkaar samen te werken wordt dit makkelijker. Peter sloot af met een duidelijke boodschap aan het netwerk: leer van elkaar! Schroom niet om te vragen: hoe heb jij dat in jouw gemeente aangepakt? We mogen van elkaar ‘jatten’! En natuurlijk samen een hele hoop subsidies binnenhalen zodat onze slagkracht groter wordt.
Na de opening verspreidden de deelnemers zich over 3 deelsessies. De eerste groep ging onder begeleiding van Saskia Holthuijsen van Stichting RIONED in op de nieuwe Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Aansluitend ging de groep in gesprek met Arjan Leneman en Wouter van Tent tijdens het overleg Meten & Monitoren.
De tweede groep ging dieper in op de (vernieuwde) landelijke Klimaateffectatlas samen met Arjen Koekoek van Climate Adaptation Services. Ook deelde Sandy Hofland van Vallei & Veluwe hoe zij de regionale atlas hebben samengesteld en hoe deze gebruikt wordt in deze regio. We sloten de sessie af met een discussie over de stresstesten die er voor onze regio aankomen in 2025 onder leiding van Sita Vulto.
De laatste groep liet zich door Ingeborg en Frank (team Water & Klimaat) inspireren met diverse klimaatadaptatieve projecten die in het afgelopen jaar in onze regio zijn uitgevoerd, als onderdeel van het Europese Life-IP programma. Sanne Raggers en Mariëlle Lunshof van de gemeente Nieuwegein vertelden hoe zij in hun gemeente werken aan een netwerk van stadsvergroeners. Het doel van deze sessie was om kennis en ervaring te delen die ambtenaren in eigen gemeente kunnen inzetten wanneer zij aan de slag gaan met onder andere afkoppelen, vergroenen en samenwerken met woningcorporaties en bedrijventerreinen.
Na een korte pauze waarin er al goed werd genetwerkt kwam de groep weer samen voor een plenaire afsluiting door Anjo Travaille, neurowetenschapper en adviseur duurzaam gedrag. Anjo nam ons mee in zijn visie op gedragsverandering ten aanzien van klimaat. Als er 1 ding is dat Anjo de groep mee wil geven in onze klimaatadaptatie opgave: hou altijd het doelgedrag van je doelgroep voor ogen! Strooi in de communicatie niet met lange termijn gevolgen en kennis, maar zet in op het gedrag dat je nu wenst te zien. Daarbij is het belangrijk dat de doelgroep ervaart dat klimaatadaptieve keuzes makkelijk en vanzelfsprekend zijn, moeten barrières zoveel mogelijk weggenomen worden en doet ook hier goed voorbeeld volgen. Anjo gaf ons interessante input waar we absoluut mee verder kunnen!
Gedurende de netwerkbijeenkomst waren studenten van HAS Green Academy aanwezig om in gesprek te gaan met de deelnemers. De studenten zijn bezig met het ontwikkelen van een toekomstvisie 2100 en hebben middels een vragenlijst input opgehaald bij de netwerkleden. We zijn benieuwd naar het resultaat!
De middag werd afgesloten met een gezellige borrel in de bar en dit moment werd goed benut om collega’s bij andere partners te spreken. We kijken terug op een geslaagde netwerkbijeenkomst. Dank aan alle deelnemers en sprekers!
Agenda
Noteer de volgende netwerkbijeenkomst alvast in je agenda: donderdag 22 mei 2025.