Bewonersparticipatie


Door klimaatverandering wordt ons weer steeds minder stabiel. Perioden met langdurige droogte, hitte en hevige hoosbuien komen steeds vaker voor. Deze weersveranderingen raken ons allemaal.

Met de juiste maatregelen kunnen we onze leefomgeving zo inrichten dat deze om kan gaan met deze veranderingen en daarmee leefbaar blijft voor mens, plant en dier. Maar dit kunnen we niet alleen, dit moeten we samen doen met iedereen die in gebied woont of werkt.

Minder steen, meer groen

Simpel gezegd betekent dit minder steen en meer groen. Niet alleen in de openbare ruimte maar ook in onze tuinen en op de daken. Met vaak eenvoudige aanpassingen kunnen we ruimte maken voor overtollig regenwater, zorgen we voor koelte en tijdens hete dagen, creëren we een buffer voor droge perioden en zorgen we voor voedsel en schuilplaatsen voor belangrijke diersoorten zoals de bij. Of je nou veel doet of weinig, alle beetjes helpen. Het belangrijkste is dat we het samen doen!

De werkgroep inwonersparticipatie werkt hier aan door inwoners en bedrijven bewust te maken van de noodzaak om maatregelen te nemen om wateroverlast, hittestress en de effecten van droogte te voorkomen of te beperken. En bewoners mee te geven hoe ze biodiversiteit kunnen vergroten in hun tuin, bedrijfsperceel en/ of buurt.

Ons doel voor 2050 is dan ook dat 80% daadwerkelijk maatregelen neemt.

Contactpersoon

HDSR - Tom Overgaauw

Tom Overgaauw is thematrekker van de groep bewonersparticipatie.

E: tom.overgaauw@hdsr.nl

T: 030-634 5916

Ben jij al klimaatklaar?

Vanuit de samenwerking in onze regio is de website www.klimaatklaar.nl  ontwikkeld. Op deze website zie je wat jij kunt doen om klimaatbestendig te worden!

logo klimaatklaar

Meer lezen over klimaatadaptatie?

Loep3

Afkoppelcoaches

Regenton

Loopt bij jou de regen nog via de regenpijp het riool in? Dat kan beter! De afkoppelcoach zegt: zaag die regenpijp door waardoor de regen de tuin in kan stromen. Het riool wordt zo minder belast en gaat de verdroging van de bodem tegen. De gemeenten Zeist en Woerden werken op verschillende plekken met afkoppelcoaches of regenwateradviseurs. Zij komen bij je aan de deur om je te informeren en adviseren over de mogelijkheden van afkoppelen. Neem contact op met de gemeente Zeist / afkoppelcoaches. Woon je in de gemeente Woerden? Vraag dan naar de regenwateradviseurs.

Ben jij een tegellover (of eigenlijk juist niet?)

tegellover2

Op steeds meer plaatsen duiken aparte teksten in de straten op. Onder de naam #Tegellover zijn ludieke spreuken gespoten met een serieuze boodschap, namelijk: Stop de verdere verstening van de stad!

Met deze campagne zetten we iedereen aan het denken over de inrichting van hun tuin. Want alleen echte Tegellovers plempen hun tuin vol tegels. Net als dat roken nu niet meer cool is, zijn tegeltuinen ook niet meer cool zijn. Doe je ook mee? Tegeltjes eruit, plantjes erin.

Volg #Tegellover op Instagram.