Nieuwsbrief Water & Klimaat, juli 2024
We hebben er even op moeten wachten maar… het is zomer! We geven je voor de zomervakantie graag een korte update middels deze nieuwsbrief.
In de afgelopen periode is een groot deel van het managementteam vernieuwd. We kunnen weer op volle kracht vooruit! In het najaar staan er meerdere projecten en bijeenkomsten op de planning, onder andere een regionale bijeenkomst over de Menukaart Hitte en de netwerkbijeenkomst. En natuurlijk onze maandelijkse online themasessies. We hopen je hier te ontmoeten.
Voor nu wensen wij je een prachtige zomer!
Team Water & Klimaat
Life IP: 70 huishoudens afgekoppeld van het riool in Zeist
Een inspirerend voorbeeld van klimaatadaptatie in de Verzetswijk in Zeist. Hier zijn de regenpijpen van ruim 70 huishoudens doorgezaagd en afgekoppeld van het riool. Het regenwater stroomt nu direct de tuin en bodem in. Extra fijn in droge periodes! Bovendien wordt het riool minder belast met regenwater waardoor de kans op overstromen kleiner wordt.
Wethouder Wouter Catsburg was aanwezig bij de feestelijke afsluiting van dit project en hielp een handje mee: “Mooi om te zien dat zoveel bewoners meedoen! De tuinen profiteren hiervan en we zorgen er samen voor dat onze gemeente beter is voorbereid op droge én kletsnatte periodes die het gevolg zijn van het veranderende klimaat.”
Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Zeist, Netwerk Water en Klimaat en de woningbouwcoöperaties Woongroen en NabijWonen.
Terugblik op Nationaal Congres Klimaatadaptatie
Op 17 juni was het eerste Nationaal Congres Klimaatadaptatie, georganiseerd door de Provincie Utrecht en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Net als wij zullen vele van jullie hierbij aanwezig geweest zijn. Wij hebben genoten van een goed georganiseerd congres met leuke en inspirerende sessies!
De dag begon met een oproep om ons als bevers te gedragen, kaarten en cijfers over klimaatverandering en een liveshow van het nieuwsmedium De Spelt. In een inspirerende film vertelde drie generaties wat klimaat en klimaatverandering voor ze betekende. Genoeg om een gevoel van urgentie te krijgen! Alhoewel….we moeten het woord urgentie juist niet gebruiken en weloverwogen tewerk gaan. Dus haasten, maar niet te snel!
In de middag was er een keur aan interessante en inspirerende werksessies en lezingen. Van de aanpak van hittestress tot de financiering van klimaatmaatregelen en van het betrekken van jongeren tot de relatie van klimaat en gezondheid. Met bijna 800 professionals werd de dag afgesloten met een gezellige netwerkborrel. Kortom: veel collega’s, een goede sfeer, veel inspiratie: volgend jaar weer?
Bekijk het (foto)verslag van het congres op Kennisportaal Klimaatadaptatie.
Start Stadswater Ecoscans 2024
In opdracht van Netwerk Water en Klimaat en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden worden dit jaar de driejaarlijkse Stadswater Ecoscans uitgevoerd. Het waterschap en de gemeenten laten deze grootschalige metingen uitvoeren om de ontwikkeling van de waterkwaliteit in het bebouwd gebied te volgen. Het onderzoek vindt plaats in stedelijke sloten, grachten en kanalen.
Onderzoeksbureau Aquon voert het veldwerk voor de Ecoscans uit. Zij zijn gespecialiseerd in onderzoek naar waterkwaliteit en ecologie. In juli en augustus meten zij op 378 locaties in de regio. De resultaten worden verwacht aan het einde van het jaar.
Lees hier meer over de Stadswater Ecoscans 2024.
Uitnodiging: Regionale bijeenkomst Menukaart Hitte
Op 10 september 2024 organiseert Netwerk Water en Klimaat in samenwerking met Klimaatverbond Nederland een regionale bijeenkomst rondom het thema Menukaart Hitte.
Als gevolg van klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hitteperiodes. Deze trend zal de komende decennia verder doorzetten. Onze openbare ruimte, woningen en de zorg voor kwetsbare medebewoners zijn nog nauwelijks aangepast aan de risico’s van hittestress.
Wil jij hierop versnellen en zorgen dat jouw gemeente écht opgesteld staat voor extreme hittegolven? Kom dan naar de regionale bijeenkomst over de Menukaart Hitte. Tijdens deze bijeenkomst nemen we jou, samen met je collega’s uit andere gemeenten in de regio, mee in hoe je zelf aan de slag kunt met hitteadaptatie maatregelen. Aanmelden kan via deze pagina.
Oproep: gemeenten gezocht voor de Ruimteproef van HAS Green Academy
In september start de minor Ruimteproef voor vierdejaarsstudenten van HAS Green Academy. Zij zullen aan de slag gaan met een opdracht voor Netwerk Water en Klimaat. De studenten wordt gevraagd om met een gebiedsgerichte benadering een toekomstbeeld te ontwikkelen, waarin rekening wordt gehouden met klimaatverandering en klimaatadaptatie én waarmee recht wordt gedaan aan de belangen van de stakeholders in het gebied.
Voor deze Ruimteproef zijn we ook zoek naar 4 gemeenten die met studenten in gesprek willen gaan over uitdagingen in eigen gebied. We zoeken een gemeente uit het veengebied, het stedelijk gebied, de Heuvelrug en het Kromme Rijngebied.
Lijkt het je leuk om in gesprek te gaan met deze studenten? Stuur Frank een mail, dan brengt hij je in contact: [email protected].
Voorstellen: Marieke
Hallo Netwerk, leuk om virtueel kennis te maken! Mijn naam is Marieke de Launay, 38 jaar, moeder van 2 meisjes en als inwoner van Vianen dol op wandelen in het natuurgebied rondom de Lek. Ik ben eind juni begonnen als communicatieadviseur voor Netwerk Water en Klimaat. Op mijn eerste werkdag mocht ik naar het Nationaal Congres Klimaatadaptatie waar het mij duidelijk werd dat communicatie een belangrijke schakel is binnen het speelveld van klimaatadaptatie. Ik vind het geweldig dat ik hier een bijdrage aan kan leveren en kijk er naar uit om je snel te ontmoeten en ideeën uit te wisselen! Je kunt mij bereiken via [email protected].
Agenda
- 22 augustus: Regieteamoverleg
- 5 september: Brainstormsessie Omgevingswet
- 10 september: Regionale bijeenkomst Menukaart Hitte
- 19 september: Water en Klimaattafel
- 5 november: Netwerkbijeenkomst
- 28 november: Symposium Blauwe Agenda
Hou de website in de gaten voor de actuele agenda.