Nieuwsbrief Water & Klimaat, december 2024
Op naar nog meer regionale samenwerking in 2025!
Het einde het jaar nadert en daarom blikken we graag met jullie terug. 2024 is een jaar van vernieuwing geweest voor ons netwerk: we vernieuwden onze samenwerkingsovereenkomst én het team. Kennismaken, kennisdelen en gezamenlijk optrekken stonden centraal. We danken jullie voor het vertrouwen en kijken uit naar nog meer regionale samenwerking in 2025.
Lees hier de volledige eindejaarsgroet van team Water en Klimaat.
Gemeente Houten eindigt op tweede plek bij het NK Tegelwippen 2024
![tegelwippen-social-liggend-2](/publish/pages/191096/tegelwippen-social-liggend-2.jpg)
Trots op gemeente Houten! Met 1226 gewipte tegels per duizend inwoners is de gemeente geëindigd op de tweede plek in het klassement voor middelgrote gemeenten bij het NK Tegelwippen. In totaal zijn er 61.507 tegels gewipt door inwoners en de gemeente. Vorig jaar eindigde Houten op de twintigste plek met 9569 gewipte tegels. Een geweldige prestatie en weer een stap gezet in de vergroening van Houten!
Feestelijke start van het nieuwe Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie Provincie Utrecht
![Groen wonen Leidsche Rijn 3_WM_092024(gespiegeld)_klein](/publish/pages/191096/groen_wonen_leidsche_rijn_3_wm_092024_gespiegeld_klein.jpg)
Het nieuwe Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie van provincie Utrecht is live. In de komende 4 jaar trekt provincie Utrecht meer dan 11 miljoen euro uit om versneld maatregelen te treffen en uitvoeringsprojecten te ondersteunen. Op 9 januari 2025 wordt de start van het nieuwe uitvoeringsprogramma feestelijk gevierd. Leden van Water en Klimaat zijn van harte uitgenodigd van 11.15 - 12.30 uur op het Provinciehuis.
Lees hier meer over het uitvoeringsprogramma en meld je aan.
Update van de werkgroep Klimaatstresstesten
In 2025 wordt de tweede ronde klimaatstresstesten uitgevoerd in onze regio. Er is een werkgroep samengesteld om dit project vorm te geven. Tijdens de netwerkbijeenkomst op 5 november zijn de eerste ideeën over de invulling van de klimaatstresstesten gepresenteerd. De suggesties en feedback die hierop is ontvangen wordt nu verwerkt. Begin 2025 wordt er een werksessie georganiseerd om tot een compleet gedragen plan van aanpak te komen, de uitnodiging volgt spoedig.
Onderzoek naar personele kwetsbaarheid met Academie van de Stad
Voorbereid zijn op klimaatverandering en extreem weer vraagt veel van de leden van Water en Klimaat. Het betreft werk waarvoor overheden de juiste mensen met de juiste kwaliteiten nodig hebben. Verschillende overheden in onze regio hebben moeite om de juiste mensen te vinden en te behouden. Om die reden hebben we Academie van de Stad gevraagd om een onderzoek uit te voeren. Het doel is om de personele kwetsbaarheid in de regio te verminderen en praktische handvatten aan te reiken op het gebied van werven en binden van werknemers.
Resultaten Stadswaterecoscans vertraagd
![Stadswaterecoscans 2024](/publish/pages/191096/ecoscans_2024.png)
Afgelopen zomer hebben ecologen van Aquon op 379 locaties in het stedelijk gebied de waterkwaliteit gemeten. Helaas is de ruwe data nog niet beschikbaar gesteld door Aquon. Om die reden hebben we nog geen rapporten met aanbevelingen kunnen delen met onze gemeenten. We hopen dit zo snel mogelijk te doen.
Terugblik op Symposium Blauwe Agenda
![Blauwe agend](/publish/pages/191096/blauwe_agend_1.png)
Lange periodes van hitte en droogte gevolgd door heftige regenbuien zorgen voor problemen in de woonomgeving, de natuur, landbouw en de drinkwatervoorraad op de Utrechtse Heuvelrug. Om deze gebiedsbrede uitdagingen aan te pakken werken partijen samen onder de naam Blauwe Agenda. Op 28 november vond het eerste symposium van de Blauwe Agenda plaats. Arco van Vugt (provincie Utrecht) ging in op diverse uitvoeringsprojecten en deelnemers leerden meer over droogte, grondwateroverlast en afkoppelen op de Utrechtse Heuvelrug tijdens workshops.
Bekijk hier het verslag en de presentaties van het Symposium.
17 december online themabijeenkomst: Klimaatverandering en wijn
In de laatste online themabijeenkomst van 2024 staat een onderwerp centraal dat past bij het feestelijke seizoen én de opgave waar wij ons als netwerk mee bezig houden: Wat is de invloed van klimaatverandering op de productie van wijn?
De wijnbouw heeft veel last van het veranderende klimaat. Patrick Dieterich, directeur van Enoteca Nederland (distributeur van Italiaanse wijnen) neemt ons mee op reis naar Italië en deelt zijn ervaringen met ons.
De sessie vindt online plaats via Teams en start om 12.30 uur. De inloglink vind je hier.
Online themabijeenkomsten in 2025
Ook in 2025 organiseren we maandelijks online themabijeenkomsten. In een uurtje voeden we je met interessante kennis en inspirerende voorbeelden, dus schuif gezellig aan! Onderstaande data kun je alvast in je agenda noteren (12.30 - 13.30 uur):
- 21 januari: KNMI weerscenario's
- 20 februari: Resultaten Stadswaterecoscans
Je ontvangt maandelijks een agenda uitnodiging met de Teams link.
Agenda december & januari
- 16 december: Online inspiratiesessie voor gemeenten en woningcorporaties
- 17 december: Online themasessie: klimaatverandering en wijn
- 20 januari: Netwerkbijeenkomst Afvalwatersamenwerking
- 21 januari: Online themabijeenkomst: KNMI weerscenario's '23
- 23 januari: Werksessie voor gemeenten en woningcorporaties
- 27 januari: Werkbijeenkomst hitteadaptatie door ZonMw en Samen Klimaatbestendig