Nieuwsbrief Water & Klimaat, februari 2021


Nieuwsbrief Netwerk Water & Klimaat, februari 2021

Deze keer aandacht voor:

 • HoeRAS! Klimaattop over Regionale Adaptatie Strategie: Grote verandering in kleine stappen
 • Uitvoeringsprogramma RAS en Impulsregeling klimaatadaptatie
 • Netwerk in de race voor Europese subsidie Life IP
 • Op weg naar een klimaatrobuuste gebouwde omgeving
 • Doe mee met de Tuinlabel Campagne!
 • Regionale bijeenkomst gevolgbeperking overstroming Regio Utrecht
 • Tom van Sittert aan de slag als programmamedewerker Uitvoeringsprogramma RAS
 • Ambassadeurs in beeld: Tom van Sittert en Thom Bult
 • Agenda
 • Leuk om te weten

HoeRAS! Klimaattop over Regionale Adaptatie Strategie: Grote verandering in kleine stappen

NWK_Klimaattop 2021_afbeelding verslag_pag 1

Aanpassen aan klimaatverandering, dat doe je samen! En met de RAS, de Regionale Adaptatie Strategie, maken de zeventien partners van het netwerk Water & Klimaat daar een goed begin mee. Die overtuiging spatte van het scherm tijdens de digitale klimaattop van het Netwerk Water & Klimaat, op 28 januari 2021. HoeRAS!

Uitvoeringsprogramma RAS en Impulsregeling klimaatadaptatie

Plaatje lichtbol samenwerken

De omarming van de Regionale Adaptatiestrategie (RAS) op de klimaattop was het startsein voor het begin van de uitvoering van de RAS. De werkgroep is inmiddels begonnen met het opstellen van het regionale uitvoeringsprogramma.

Netwerk in de race voor Europese subsidie Life IP

Plaatje Life europese subsidie

Netwerk Water & Klimaat doet mee in een landelijke subsidieaanvraag voor Life IP. Dit is een Europese subsidiestroom, die o.a. gericht is op klimaatadaptatie. De subsidie biedt een kans om het budget van het netwerk aan te vullen, waardoor we regionaal nog meer kunnen doen: helpen, stimuleren en kennis delen. Ook biedt het subsidietraject leuke mogelijkheden om te leren van andere regio’s in Nederland en Europa.

Doe mee met de Tuinlabel Campagne!

Plaatje 1 tuinlabel

Door de strenge coronarestricties worden we helaas beperkt in onze campagnes met bewoners. De acties die we normaal gesproken organiseren voor de watervriendelijke tuin in april en mei gaan niet door in de huidige vorm. Wel kunnen we met elkaar bijdragen aan het zichtbaar maken van de online Tuinlabel campagne. 100% coronaproof!

Regionale bijeenkomst gevolgbeperking overstroming Regio Utrecht

Tom van Sittert aan de slag als programmamedewerker Uitvoeringsprogramma RAS

foto_tom breed

In januari is Tom van Sittert begonnen als programmamedewerker binnen het Netwerk Water en Klimaat. Hij ondersteunt het managementteam bij de vertaalslag van de RAS naar een uitvoeringsprogramma. Hierin houd hij zich aanvankelijk bezig met een inventarisatie om de opgaven, wensen, doelen en vragen van de partners en stakeholders op te halen.

Ambassadeurs in beeld: Tom van Sittert en Thom Bult

Foto Thom en Tom

Het Netwerk Water en Klimaat zet in op leren, inspireren en verbinden en daarom vertellen ambassadeurs van het netwerk over hun eigen inspanningen om de omgeving klimaatadaptief en waterrobuust te maken. Deze keer het woord aan twee nieuwe ambassadeurs. Tom van Sittert, programmamedewerker Uitvoeringsprogramma RAS, houdt ervan om omringd te zijn door groen en Thom Bult, beleidsmedewerker Water & Klimaat bij de gemeente IJsselstein, is klimaatbewust in de keuken.

Agenda

 • Op 11 maart is een inspiratiesessie. Jeannine van Bree (NMU) is bezig met Klimaatambassadeurs en Ieke Benschop met Duurzame daken. Zij inspireren graag anderen met hun mooie initiatieven in de regio.
 • Sweco ontwikkelt samen met gemeente Zeist een tool om zinloze verharding inzichtelijk te maken. Op 15 april vertellen zij daar meer over tijdens een inspiratiesessie.

Ook leuk om te weten

Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief? Laat het ons weten via info@waterenklimaatutrecht.nl.