Nieuwsbrief Water & Klimaat, september 2021


Deze keer aandacht voor:

  • Beschikking eerste aanvraag Impulsregeling
  • Burgerinitiatief Klimaatneutraal IJsselstein verbindt overheid en inwoners
  • Proeftuin Houten officieel geopend (en meer!)
  • Marieke Schouten in Week van het Water bij RTV Utrecht
  • Alle Ecoscans uitgevoerd! Hoe staat het ermee?
  • Werk maken van klimaatadaptief bouwen
  • Hoe staat het met het Uitvoeringsprogramma en het Actieplan?
  • Tom van Sittert zwaait af / DON Adviesmodel
  • Agenda

Burgerinitiatief ondersteunt gemeente IJsselstein

2harm van barneveld tijdens sedumleveren mei 2021 foto KNIJ

Een regio klimaatbestendig maken, dat kunnen we echt niet alleen. Burgerinitiatief Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) ondersteunt de gemeente IJsselstein te komen tot een duurzame en energieneutrale samenleving. Dat gaat van een unieke collectie fruitbomen tot de Bioblitz, sedumdaken en verder. Ook delen Ivon en Harm van KNIJ waardevolle tips voor gemeenten.

Lees ons interview over deze waardevolle samenwerking tussen de KNIJ en de gemeente IJsselstein

Proeftuin Houten officieel geopend (en meer)

Cora van nieuwenhuizen-9

Eind augustus ontvingen de wethouders Sander Bos (Houten), Marieke Schouten (Nieuwegein), Wouter Catsburg (Zeist) en Frank van Liempdt (Stichtse Vecht) demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Ze spraken elkaar over klimaatadaptatie, over onderzoek door de Universiteit Utrecht (UU) én de klimaatadaptieve proeftuin achter het Houtense gemeentehuis werd geopend. Over het onderzoek van de UU later meer!

Marieke Schouten in Week van het Water bij RTV Utrecht

De 78-jarige Rein van Voorst sproeit iedere dag de planten met regenwater. Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

Afgelopen week was het de Week van het Water bij RTV Utrecht. In samenwerking met ons Netwerk kwam het item over waterproblemen in de stad tot stand. Wat kun je in de stad doen om water op te vangen? En wat kunnen bewoners zelf doen? Onder andere onze voorzitter Marieke Schouten vertelde hierover in de klimaatproeftuin van Houten.  Een totaaloverzicht van alle wateritems staat op de website van HDSR.

Alle Ecoscans uitgevoerd! Hoe staat het ermee?

stadswater ecoscans

Er is hard gewerkt! Tauw heeft inmiddels alle Ecoscans uitgevoerd en we verwachten binnenkort de resultaten. Met alle gemeenten staan afspraken gepland om de verslagen door te spreken. De resultaten van de Ecoscans delen we uiteraard nog binnen ons netwerk tijdens een nog te plannen bijeenkomst. In de tussentijd was RTV Utrecht ook geïnteresseerd in onze Ecoscans!

Werk maken van klimaatadaptief bouwen

Klimaatadaptief bouwen

Nog voor de zomervakantie nam Provincie Utrecht het initiatief om met zoveel mogelijk gemeentes, bouwers, ontwikkelaars en waterschappen afspraken te maken over het ‘klimaatrobuust’ maken van onze gebouwen. Denk daarbij aan de opvang van regenwater en het vaker toepassen van groen. De afspraken zijn bedoeld voor zowel nieuwbouw, als voor aanpassingen aan bestaande gebouwen. Je leest er meer over op onze website

Hoe staat het met het Uitvoeringsprogramma en het Actieplan?

houten084

Nou, best goed eigenlijk. Op 23 september worden beide voorgelegd aan onze Water & Klimaattafel (WKT). Daarna verwerken we de laatste wijzigingen en worden ze gedeeld met onze partners binnen het netwerk. Wordt vervolgd dus!

Tom van Sittert zwaait af

tomvansittert

Tom was betrokken bij het tot stand komen van het Uitvoeringsprogramma en Actieplan van de RAS. En nu die zo goed als klaar zijn, zwaait hij af. Hij maakt echter deel uit van onze pool klimaatadaptatiecoaches en daarmee blijft hij inzetbaar binnen ons netwerk. Zijn werkgever DON bureau heeft een Adviesmodel Duurzame Ontwikkeling gemaakt. Dit model helpt je in korte tijd aan een integraal advies om een buurt, straat of gebied energieneutraal, klimaatadaptief én circulair te maken. Wil je er meer over lezen? Hij deelt graag de brochure van het Adviesmodel met ons. (pdf, 4.2 MB)

Agenda

  • 30 september - Themabijeenkomst Amsterdam-Rijnkanaal

Wilt u zich afmelden voor de nieuwsbrief? Laat het ons weten via info@waterenklimaatutrecht.nl.

Footer-met-balk