Koppel 'm Los campagne Gemeente Woerden


In Gemeente Woerden is er hard gewerkt aan het afkoppelen van regenpijpen. Hiervoor ontwikkelden zij de campagne 'Koppel 'm Los'. We vroegen Martine van Dijk, communicatieadviseur Realisatie en Beheer, hoe zij dit hebben aangepakt en welke lessen zij met ons netwerk kunnen delen.

Wat is het doel van de Koppel 'm Los campagne?

Het doel is om zoveel mogelijk huizen af te koppelen van het vuilwaterriool. Hiermee voorkomen we wateroverlast bij heftige regenbuien, vullen we de grondwaterstand aan, voorkomen we onnodig zuiveren van schoon regenwater en belasten we het vuilwaterriool minder.

Hoe hebben jullie bepaald welke woningen in aanmerking komen voor het afkoppelen?

Om inwoners om een effectieve manier te bereiken hebben we gekozen voor een wijk specifieke aanpak. Om een geschikte wijk te selecteren hebben we gekeken in welke wijken een gemengd riool ligt óf waar de huizen nog aangesloten zijn op het vuilwaterriool, terwijl er ook een hemelwaterriool ligt. In de wijk Molenvliet is dit het geval. Dat maakt afkoppelen eenvoudiger, omdat inwoners zowel het water naar hun tuin als naar de straat kunnen laten lopen.

Hoe hebben jullie inwoners benaderd over het afkoppelen?

We hebben in eerste instantie alle inwoners in de wijk Molenvliet een brief gestuurd met uitleg over afkoppelen. Dit hebben we uitgebreid met posters op locaties in de wijk waar veel mensen komen, flyers met een stappenplan om zelf af te koppelen en advertenties in de krant.

Daarnaast hebben we een actiedag georganiseerd, waarbij inwoners gratis afkoppelkits konden afhalen bij de plaatselijke bouwmarkt en hulp konden krijgen bij het afkoppelen. Ook hebben we ambassadeurs ingezet om inwoners te enthousiasmeren en te helpen met afkoppelen.

Vervolgens hebben we Waterhandjes de wijk ingestuurd. Dit deden we eerst zonder aankondiging, dat was geen succes, dus de 2e keer ontvingen inwoners vooraf een brief met data waarop de Waterhandjes zouden langskomen.

Hoeveel huishoudens zijn er afgekoppeld?

Dat is lastig te zeggen. Alle afkoppelkits zijn opgehaald, maar er zijn niet 400 subsidie aanvragen binnengekomen. Dat is voor ons de manier om te meten hoeveel inwoners afgekoppeld hebben.

De Waterhandjes hebben ongeveer 100 regenpijpen afgekoppeld. De afgelopen 2 jaar hebben er in Molenvliet ongeveer 70 adressen subsidie aangevraagd voor afkoppelen. In totaal zijn dat dus 170 adressen. Dat is ongeveer 4% van de wijk. Dat klinkt niet veel, maar in totaal zijn er de afgelopen 2 jaar dus van de 82 subsidie aanvragen 70 uit Molenvliet gekomen.

Komt er een vervolg op deze campagne?

We zijn nu met een campagne bezig in de Hoenkoopse Buurt in Oudewater. Dit is een veel kleinere wijk. We hebben gemerkt dat een wijk als Molenvliet, waar zo’n 4000 huizen staan, eigenlijk nog te groot is om inwoners goed te bereiken. We hebben bij het vervolg in Molenvliet er daarom ook voor gekozen om de wijk op te splitsen in buurten. We zijn op dit moment bezig met een meerjarenplan voor onze afkoppelcampagne in zowel Woerden als Oudewater. Bij grotere wijken willen we ons focussen op specifieke delen in de wijk waar de voorspellingen zijn dat bij heftige buien de grootste kans op wateroverlast is. We houden rekening met wat voor riool er ligt en op welke grondsoort de woningen zijn gebouwd. Maar ook of we de komende jaren in die wijk of straat aan de slag gaan. Dan is het namelijk handiger om de werkzaamheden te combineren.

We kiezen ook voor een andere aanpak richting inwoners: zij dienen vooraf een keuze te maken of ze willen afkoppelen. Vervolgens bekostigen wij dit voor ze en hoeft er geen subsidie meer aangevraagd te worden. Op deze manier weten we precies hoeveel inwoners meedoen en kunnen wij de aannemer of hovenier gericht inhuren. Dit scheelt enorm veel tijd en dus ook geld.

Heb je nog tips & tricks voor andere partners in het netwerk?

Verdiep je in de inwoners en kijk of je een inwoner kunt vinden uit de wijk/buurt/straat waar je aan de slag gaat die al afgekoppeld heeft. Dit kun je als voorbeeld gebruiken en misschien willen zij zelfs wel als ambassadeur ingezet worden. Wij merken dat goede voorbeelden van inwoners heel goed werken. Veel beter dan ons verhaal.


Martine van Dijk van Gemeente Woerden

Afkoppelen in Gemeente Woerden op tv

De Koppel 'm Los campagne van Gemeente Woerden was te zien in het tv programma Doe Maar Duurzaam. Wethouder Roy Luca vertelt hoe Woerden het afkoppelen heeft aangepakt en waarom het belangrijk is. Bekijk het item hier.