Klimaatadaptatie op bestaand bedrijventerrein Euvelgunne


Dinsdag 1 oktober organiseerde Netwerk Water & Klimaat een online themasessie over klimaatadaptatie op bestaand bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen. Allard Hans Roest, onderzoeker en projectleider Klimaatadaptatie bij Hanzehogeschool en onderdeel van de projectgroep Euvelgunne, vertelde hoe zij dit project met ondernemers hebben aangepakt en wat zij van dit project hebben geleerd.

Projectdoel

Het primaire doel in Euvelgunne is het verlichten van de riooldruk. Om dit te bewerkstelligen zijn er twee projecten opgezet. Het eerste project omvat het afkoppelen van bedrijfspanden van het gemengd riool en het afvoeren van overtollig regenwater. Het tweede project is het creëren van het slimme riool waar de waterkwaliteit gemeten kan worden en gecontroleerd overstorten mogelijk is.

Projectaanpak

Het project is in 3 fasen uitgerold. Fase 1 is de inventarisatie van potentiële bedrijven op basis van dakoppervlak, ligging op het terrein en hun interesse in het nemen van klimaatadaptatiemaatregelen. In fase 2 is een watercoach in gesprek gegaan met bedrijven om kansen en belemmeringen in kaart te brengen. Vervolgens is er een advies op maat uitgebracht. De implementatie vond plaats in fase 3. Bedrijven ontvingen een subsidie tot 80% vanuit gemeente Groningen, waarbij innovatieve maatregelen voorrang kregen in de subsidieaanvraag. Hier zijn mooie innovaties uit voortgekomen zoals het toilet doorspoelen met hemelwater.

Lessons learned

Wat we onder andere kunnen leren van project Euvelgunne is dat het werken met ondernemers veel tijd kost en hier rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast is het vinden van ambassadeurs cruciaal voor een succesvolle uitrol. Ook positionering is belangrijk: communiceren over klimaatadaptatie is minder effectief dan wanneer je communiceert over werklandschappen. Wat ook goed werkt is het plaatsen van een bord waarop zichtbaar is welke bedrijven meewerken aan klimaatadaptatie.

Terugkijken

Nieuwsgierig naar de presentatie over bedrijventerrein Euvelgunne? Bekijk de presentatie hier. (pptx, 17 MB) Ook is er een opname gemaakt van de presentatie in Teams. Stuur een mail naar info@waterenklimaatutrecht.nl als je de opname wenst te ontvangen. Ook kun je een kijkje nemen op de website van Klimaatmaatregelen Euvelgunne.