Ambassadeur in beeld: Tom Overgaauw


Sinds vorig jaar ben ik trekker van de werkgroep bewonersparticipatie bij het Netwerk Water en Klimaat. Eind 2018 kwam ik in dienst bij het waterschap (HDSR) en daar heb ik een driedelige functie. Voor de Heuvelruggemeenten (De Bilt, Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Rhenen) geef ik advies bij ruimtelijke ontwikkelingen in het watertoetsproces. Ook richt hij zich op bewonersparticipatie op het gebied van klimaatadaptatie binnen het waterschap. Naast dit meer inhoudelijke deel doet hij veel grafisch vormgevingswerk voor alle afdelingen van de organisatie, denk hierbij aan het maken van infographics, posters en boekjes. ‘Het leuke hieraan is dat je van heel de organisatie op de hoogte blijft wat er allemaal speelt’, aldus Tom.

Planten en beesten op het balkon
Als trekker van de werkgroep bewonersparticipatie enthousiasmeer ik anderen milieubewuster te leven. In mijn werk focus ik mij vooral op tuinen. Zelf heb ik helaas nog geen tuin. Wel ben ik al flink aan het oefenen op mijn balkon. Hier heb ik heel wat potten staan met kruiden. Lekker voor mij en ook goed voor veel solitaire bijen. Naast bijen en andere insecten komen er ook steeds meer vogels. Ik vind het leuk om te zien dat het leven op mijn balkon toeneemt, en dat in twee jaar tijd!

Bewust leven
Mijn huisbaas wordt niet blij van afkoppelen of andere , dus dat stel ik nog even uit. Ik ben nu vooral bezig steeds bewuster te leven en zo mijn impact op het klimaat te verminderen. Ik pak zoveel mogelijk de fiets. Zeker voor de kleine stukjes, maar ook regelmatig om naar mijn ouders of vrienden te gaan die 80km verderop wonen. Ik douche koud, en daarmee kort,  en ik eet voornamelijk vegetarisch. Ik probeer bewust te kopen en het liefst 2e hands. Ook raap ik af en toe zwerfplastic op als ik ergens loop.


De vergroening van het balkon in twee jaar tijd