Netwerkbijeenkomst 22 mei 2025
Op 22 mei vindt de netwerkbijeenkomst van Water & Klimaat plaats in Fort de Batterijen in Nieuwegein. Dit is dé gelegenheid om collega’s binnen ons netwerk te ontmoeten! Meld je aan via het inschrijfformulier onderaan deze pagina en vergeet niet een keuze te maken voor een deelsessie.
De kracht van de natuur in een veranderend klimaat
Het thema dat centraal staat is de kracht van de natuur in een veranderend klimaat. Hoe kunnen we – in onze opgave naar een klimaat- en waterrobuuste regio – het natuurlijk systeem benutten? Vanuit diverse invalshoeken wordt inspiratie en kennis geboden.
Programma
- 12.30 uur: Netwerklunch
- 13.30 uur: Opening door Peter Bekker (voorzitter NWK en wethouder IJsselstein) en Marieke Schouten (wethouder Nieuwegein)
- 14.00 uur: Ontwerpen met de natuur voor een veranderend klimaat – Lot Locher, One Architecture
- 14.45 uur: Op de zeepkist
- 15.00 uur: Pauze
- 15.30 uur: 3 Deelsessies (zie toelichting programma)
- 16.30 uur: Netwerkborrel
- 17.00 uur: Einde
Toelichting programma
Plenair: Ontwerpen met de natuur voor een veranderend klimaat
Lot Locher, Director Climate bij het internationale adviesbureau One Architecture, brengt in haar werk haar internationale ervaring in (landschaps)architectuur en stedenbouw samen met het ontwikkelen van programma’s en projecten op het gebied van klimaat en water in zowel stad als regio. In de plenaire sessie zal Lot ingaan op het ontwerpen met de natuur voor een veranderend klimaat. Wat houdt dit in qua schaal, tijd en samenwerking?
Over Lot:
In 2013 was Lot een van de grondleggers van het initiatief Amsterdam Rainproof, een innovatieve benadering die sociale netwerken inzet om klimaatadaptatie te bevorderen. Het succes van dit project leidde in 2018 tot de oprichting van Samen Klimaatbestendig, onderdeel van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.
Met haar werk voor Waternet en de Metropoolregio Amsterdam heeft Lot uitgebreide ervaring opgedaan in het bevorderen van samenwerking tussen verschillende partijen. Momenteel is ze actief bij One Architecture, wereldwijd leider in klimaatadaptatie en veerkrachtige infrastructuur.
Deelsessie 1: Water en bodem sturend bouwen
In een interactieve werksessie bespreken provincie Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de geschiktheidskaart voor nieuwe woon- en werklocaties. Aan de hand van concrete casussen worden handelingsperspectieven voor klimaatadaptief bouwen gepresenteerd. Daarnaast wordt het proces rondom de juridische borging van klimaatadaptief bouwen toegelicht.
Deelsessie 2: Ook onze gezondheid begint in de bodem
Een veerkrachtige, natuur-inclusieve leefomgeving draagt niet alleen bij aan klimaatadaptatie en biodiversiteit, maar ook aan onze gezondheid. Marco van Es van stichting Bac2nature toont aan dat microben onze gezondheid onlosmakelijk verbinden met de bodem waarop we leven. Door natuurlijke systemen te herstellen, creëren we gezonde steden waarin iedereen, ongeacht achtergrond, kan profiteren van een weerbare leefomgeving. Marco verbindt het fysieke en sociale domein en schetst een toekomst waarin groen en gezondheid hand in hand gaan.
Deelsessie 3: Foutaansluitingen in het riool
De gemeente Almere doet veel om foutaansluitingen in het riool op te sporen, zowel bij vuilwater in het hemelwaterriool als bij hemelwater in het vuilwaterriool. Maria Rus en Roderick Gerritsen delen in deze sessie hoe Almere dit aanpakt en wie verantwoordelijk is voor het verhelpen van foutaansluitingen. Na de presentatie gaan we met elkaar in gesprek: willen we als netwerk ook samenwerken aan het oplossen van foutaansluitingen?
Op de zeepkist
Heb je een initiatief of uitdaging die je graag onder de aandacht wilt brengen binnen ons netwerk? Dit is je kans! Tijdens de netwerkbijeenkomst is er ruimte om dit kort te presenteren op de zeepkist. Meld je aan door een e-mail te sturen naar [email protected].
Meld je hieronder aan voor de netwerkbijeenkomst:
Fort de Batterijen
