Nieuwsbrief Water & Klimaat, april 2025

Gemeenten gaan samen voor goud in het NK Tegelwippen

De gemeenten De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist gaan de strijd aan in het NK Tegelwippen 2025. Van 21 maart tot en met 31 oktober proberen gemeenten in heel Nederland zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen.

Netwerk Water & Klimaat en de deelnemende gemeenten hebben dit jaar de krachten gebundeld in een gezamenlijke campagne om het NK Tegelwippen onder de aandacht te brengen bij inwoners en hen te activeren om te vergroenen. Een speciale Tegelwipcoach moedigt inwoners op een ludieke en enthousiasmerende manier aan om hun steentje bij te dragen — of liever: te wippen.

Lees hier meer over deze samenwerking.

Vernieuwd grondwatermeetnet: implementatiefase in volle gang

Op 1 februari is Geonius gestart als nieuwe aannemer voor de grondwatermonitoring in onze regio. Daarmee is de implementatiefase van het vernieuwde grondwatermeetnet officieel van start gegaan. Na het startoverleg zijn de eerste veldwerkzaamheden begonnen en worden de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Naar verwachting worden halverwege april de eerste peilbuizen uitgerust met telemetrische loggers. Deze maken het mogelijk om de grondwaterstanden dagelijks online in te zien via het nieuwe webportaal van Blik Sensing. De volledige uitrol van het vernieuwde meetnet is gepland om medio juni afgerond te zijn.

Lees hier meer over de uitrol van het vernieuwde grondwatermeetnet.

Meld je aan voor de netwerkbijeenkomst Water & Klimaat – 22 mei

Heb jij je al aangemeld voor de netwerkbijeenkomst van Water & Klimaat? Op woensdag 22 mei komen we samen in Fort de Batterijen voor een inspirerende en verbindende middag.

Deze bijeenkomst is dé gelegenheid om bij te praten met collega’s uit het netwerk en om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Uiteraard hebben we ook een inhoudelijk programma voor je klaarstaan.

Meld je aan via het aanmeldformulier op deze website.

Klimaatstresstesten gaan van start

Tijdens de laatste Water- en Klimaattafel is het definitieve groene licht gegeven voor de regionale klimaatstresstesten. Netwerk Water en Klimaat zal binnenkort een uitvraag doen voor het ontwikkelen van een webpagina waarop relevante kaarten en uitleg over het gebruik ervan te vinden zijn.

Lees hier meer over de klimaatstresstesten.

Nieuwegeinse inwoners onderzoeken wilde bijenpopulaties

Wilde bijen spelen een essentiële rol in de natuur — ook in stedelijke gebieden. Ze zorgen voor de bestuiving van bloemen, planten en bomen, en dragen daarmee bij aan een gezonde en groene leefomgeving. Gemeente Nieuwegein heeft in samenwerking met BeeGrateful 25 bijenhotels geplaatst aan lantaarnpalen verspreid door de stad. De bezetting van deze bijenhotels wordt actief gemonitord door betrokken inwoners, die daarmee bijdragen aan onderzoek naar de lokale wilde bijenpopulaties.

Lees hier meer over het onderzoek naar wilde bijen in Nieuwegein.

Groen licht voor starters in de regio

Dit voorjaar voert Academie van de Stad een onderzoek uit in opdracht van Netwerk Water en Klimaat, met als thema personele kwetsbaarheid. Het onderzoek richt zich op de vraag: hoe kunnen (toekomstige) starters worden geïnteresseerd én gebonden aan gemeenten in onze regio?

De focus ligt daarbij op de afvalwaterketen en klimaatadaptatie. Het doel is om te komen tot concrete, toepasbare aanbevelingen die gemeenten kunnen inzetten om personele kwetsbaarheid te verminderen.

Op 27 mei, van 15:30 tot 17:00 uur, presenteert Academie van de Stad de bevindingen. Aansluitend gaan we met elkaar in gesprek over de uitkomsten. Aanmelden kan door een mail te sturen aan [email protected].

Werksessies tussen gemeenten en woningcorporaties een succes

De afgelopen periode hebben gemeenten en woningcorporaties uit de regio Utrecht intensief samengewerkt om te verkennen hoe zij gezamenlijk kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie. Een belangrijk inzicht: samenwerking is cruciaal. Wanneer gemeenten, woningcorporaties en bewoners samen aan tafel zitten, ontstaat niet alleen een groenere leefomgeving, maar ook een sterkere en meer verbonden gemeenschap.

Lees hier meer over de werksessies tussen gemeenten en woningcorporaties.

Weer recordwarm in 2024: een nieuwe staat van het klimaat van het KNMI

Het KNMI heeft een nieuwe staat van ons klimaat uitgebracht, waarin het weer in 2024 wordt beschreven. Conclusie: 2024 was samen met 2023 het warmste jaar in Nederland sinds het begin van de metingen in 1901. Gemiddeld was het 11,8 graden, het aantal dagen waarop de temperatuur onder nul graden kwam was lager dan ooit. Wat ook opvalt is dat Nederland twee keer zo snel opwarmt als het gemiddelde wereldwijd. 2024 kende daarnaast 13 dagen met extreme neerslag.

Benieuwd naar de inzichten van het KNMI? Lees de staat van het klimaat 2024 hier.

Onderzoek naar bodemvitaliteit in stedelijk gebied

Berber Aldershof voert in opdracht van de provincie Utrecht een afstudeeronderzoek uit naar bodemvitaliteit in stedelijke gebieden en de mogelijke rol van de provincie hierin.

Voor haar onderzoek gaat zij graag in gesprek met collega’s binnen gemeenten die zich bezighouden met dit thema. Ze is benieuwd naar de ideeën van gemeenten over bodemvitaliteit, en hoe zij de rol van zowel de gemeente als de provincie hierin zien.

Wil je jouw ervaringen delen? Neem dan contact op met Berber via [email protected].

Agenda