Nieuwsbrief Water & Klimaat, oktober 2024

Koppel ‘m Los campagne in Gemeente Woerden

profielfoto martine

In Gemeente Woerden is er hard gewerkt aan het afkoppelen van regenpijpen van het vuilwaterriool. Hiervoor ontwikkelden zij de 'Koppel 'm Los' campagne. We vroegen Martine van Dijk, communicatieadviseur Realisatie en Beheer, hoe zij dit hebben aangepakt en welke lessen zij met ons netwerk kan delen. In een uitgebreid interview deelt Martine over de wijk specifieke aanpak, het organiseren van een actiedag met gratis afkoppelkits en de inzet van Waterhandjes voor een deur tot deur actie. De Koppel 'm Los campagne van Gemeente Woerden is te zien geweest op tv, in het SBS6 programma Doe Maar Duurzaam.

Lees het volledige interview en bekijk het televisie item over de Koppel 'm Los campagne.

Life-IP: Een groen toekomstbeeld voor bedrijventerrein Lage Weide

toekomstbeeld

Op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht is de klimaatverandering voelbaar. Tijdens hevige regenbuien staan bedrijfshallen blank en op een warme zomerdag is het tot 10 graden warmer dan in de omgeving. Om het bedrijventerrein aantrekkelijk te houden voor bedrijven en (potentiële) werknemers is er door een groep ondernemers een toekomstbeeld ontwikkeld waarbij vergroenen centraal staat. Het toekomstbeeld voor Lage Weide is mogelijk gemaakt door, en onderdeel van, het Europese Life-IP voorbeeldproject Klimaatbestendig bedrijventerrein Lage Weide.

Bekijk de animatie van het toekomstbeeld en laat je inspireren.

Zien we jou ook op de netwerkbijeenkomst van Water & Klimaat op 5 november?

Op dinsdag 5 november organiseert Water & Klimaat een netwerkbijeenkomst voor iedereen die zich bezighoudt met klimaatadaptatie en de waterketen. Het moment om collega's bij andere partners binnen ons netwerk te ontmoeten! Tijdens de bijeenkomst kijken we samen met Peter Bekker, voorzitter Netwerk Water en Klimaat, terug op 2024 en vooruit naar onze opgave in 2025. Gedragsexpert Anjo Travaille gaat tijdens een interactieve reflectie in op het beïnvloeden van gedragsaspecten bij klimaatadaptatie. Daarnaast kun je kiezen voor 1 van de deelsessies over de nieuwe Europese richtlijn Stedelijk Afvalwater, de vernieuwde Klimaateffectatlas en Stresstesten 2025 of Klimaatadaptieve projecten in de regio.

Bekijk het volledige programma en vergeet niet om je aan te melden.

Klimaatadaptatie op bestaand bedrijventerrein Euvelgunne

111-Bord bij Euvelgunne (2)

Dinsdag 1 oktober organiseerde Netwerk Water & Klimaat een online themasessie over klimaatadaptatie op bestaand bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen. Allard Hans Roest, onderzoeker en projectleider Klimaatadaptatie bij Hanzehogeschool en onderdeel van de projectgroep Euvelgunne, vertelde hoe zij dit project met ondernemers hebben aangepakt. Een tipje van de sluier over de lessen die hier geleerd zijn: het werken met ondernemers kost veel tijd en het vinden van ambassadeurs is cruciaal voor succes.

Lees hier meer over de projectaanpak en bekijk de volledige presentatie.

Symposium Blauwe Agenda op 28 november

Blauwe agend

Op 28 november vindt het Symposium Blauwe Agenda plaats, een middag voor gemeentes op en rond de Utrechtse Heuvelrug, georganiseerd door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De Blauwe Agenda werkt aan een robuust en toekomstbestendig watersysteem, met als doel schoon en voldoende water.

In het plenaire deel leer je meer over het samenwerkingsverband, de lopende projecten en wordt er dieper ingegaan op de verschillende weersextremen op de Heuvelrug. Daarna is er ruimte voor het volgen van 1 van de 3 inhoudelijke workshops over Afkoppelen, Wateroverlast of Droogte op de Heuvelrug.

Lees hier meer over het Symposium Blauwe Agenda.

Resultaten Ecoscans in november beschikbaar

ecoscans 2024

Afgelopen zomer hebben ecologen van Aquon op 379 locaties in het stedelijk gebied de waterkwaliteit gemeten. Dit is gedaan op basis van de streefbeelden laag, zichtbaar levendig en natuurlijk. HDSR ontvangt de ruwe data met resultaten begin oktober. In november ontvangt iedere gemeente een samenvattend verslag met conclusies, welke per gemeente wordt besproken. De resultaten van de ecoscans kunnen worden gebruikt om te werken aan ons gezamenlijke doel zoals afgesproken in het Regionaal Afvalwaterbeleid: minimaal zichtbaar water in 2027.

Agenda