Ambassadeur in beeld: Ashly Berghuizen


Hoi, ik ben Ashly Berghuizen, sinds eind 2020 ben ik werkzaam als adviseur Water en Klimaat bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Voor de gemeente probeer ik het onderwerp klimaatadaptatie een plekje te geven zowel binnen als buiten de organisatie, om zo samen een zo klimaatbestendig mogelijke gemeente te realiseren. Ik zet mij in om bewoners zoveel mogelijk te motiveren en te inspireren over de voordelen van afkoppelen, groene daken, en groen ipv tegels in de tuin. Daarnaast probeer ik natuurlijk ook te kijken wat wij als gemeente zelf kunnen doen, zowel in praktische zin als in toekomstig beleid, en geef ik klimaatadvies bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Als van oorsprong (steden)bouwfysicus vind ik het heel interessant om te zien hoe wij zelf kunnen bepalen hoe wij onze gebouwde omgeving inrichten, en daarmee verantwoordelijk zijn voor de invloed van onze gebouwde omgeving  op het klimaat. Ik ben van mening dat we met de juiste keuzes gezamenlijk een fijn, gezond en duurzaam stedelijk klimaat kunnen realiseren. Ik hoop in mijn rol dan ook de bewoners van Wijk bij Duurstede te kunnen motiveren en inspireren om die verantwoordelijkheid te nemen en samen te gaan voor een gezonde en leefbare gemeente voor mens én dier.


Helaas heb ik zelf (nog) geen tuin maar ook op een balkon kun je genoeg maatregelen treffen om een steentje bij te dragen aan een fijner klimaat. Juist in een stedelijke omgeving zit er veel potentie in het gebruik van de verticale ruimte zoals balkons en façades, waarvan er vaak meer voorhanden is dan horizontaal oppervlak. Zelf heb ik het geluk een mooie grote vlinderstruik te hebben onder mijn balkon, hier komen veel vlinders en bijen op af waardoor ook het insectenhotelletje op mijn balkon al goed bezocht wordt. Het is leuk om het straatniveau met groen te kunnen verbinden met mijn balkon en zo weer een iets groter leefgebied voor de dieren te kunnen realiseren. En daarnaast is zo’n groen balkon nog lekker ook: kruiden, tomaten, vijgen, sla, er groeit en bloeit van alles!


Ashly Berghuizen

Gemeente Wijk bij Duurstede - Ashly Berghuizen