Inspiratiesessie bewonersparticipatie


Op donderdag 17 september was er weer een inspiratiesessie van het netwerk. Laurens van Miltenburg van gemeente Nieuwegein, Brenda Horstra van de Tuinbranche Nederland en Mirko van Ingen van Samen Klimaatbestendig inspireerden de deelnemers met de campagne ‘Natuurlijk de Watervriendelijke Tuin´, de ontwikkelingen binnen de tuinbranche en het belang van bewustwording en samenwerken.

De campagne ‘Natuurlijk de Watervriendelijke tuin’
Sinds 2017 organiseren 7 gemeenten, waterschap HDSR en 13 Tuincentra in de regio de campagne ‘Natuurlijk de Watervriendelijke Tuin´. Tijdens de inspiratiesessie liet Laurens van Miltenburg de verschillende succesvolle campagnes zien die sinds de start zijn georganiseerd. Met handvatten moedigde hij het gehele netwerk en de andere aanwezigen aan om deel te nemen en invulling te geven aan de campagne ‘Natuurlijk de Watervriendelijke Tuin’ die ook volgende jaar weer in april / mei zal plaatsvinden.

Ontwikkelingen binnen de tuinbranche
Als aanvulling hierop deelde Brenda Horsta van de Tuinbranche Nederland de laatste ontwikkelingen binnen de tuinbranche en de ambitie om “een Veluwe erbij” aan te leggen door alle tuinen in Nederland de komende 5 jaar met 10m2 te vergroenen. Oftewel: met deze inspanningen vergroent een oppervlak  ter grootte van de Veluwe. Om dit doel te bereiken heeft de Tuinbranche een nieuw, landelijk concept ontwikkeld voor in de Tuincentra: de zogenaamde Klimaatpleinen centraal gelegen in een tuincentrum. Het klimaatverhaal wordt er verteld en daarnaast liggen er klimaatadaptieve producten, informatie over subsidieregelingen en wat inwoners zelf kunnen doen. Een initiatief waar meerdere partijen uit onze regio ook mee aan de slag kunnen gaan.

Bewustwording en samenwerking
Mirko van Ingen van Samen Klimaatbestendig benadrukte tot slot eveneens het belang van regionale samenwerking. Hij vertelde over wat er allemaal op het gebied van bewustwordingstrajecten in Nederland speelt en zijn ervaringen hiermee tijdens Corona. Hieruit concludeerde hij dat de gevolgen van het virus voor een momentum hebben gezorgd die juist kansen oplevert en dat meerdere campagnes, tegen verwachting in, juist meer impact hadden.

Meer weten?
Wil je meer informatie over de inspiratiesessie, over de sprekers, projecten of de werkgroep bewonersparticipatie van het netwerk Water & Klimaat, neem dan contact op met Tom Overgaauw.