Nieuws
Op de hoogte blijven?
Meer nieuws over klimaatadaptatie lezen?
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.
In de afgelopen periode is een werkgroep bezig geweest met de aanbesteding van het grondwatermeetnet. De voorlopige gunning heeft inmiddels plaatsgevonden.
In de maand oktober lanceerde Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de actie “Wat zou jij doen met een ton?”. Deelnemers konden kans maken op een regenton door creatieve ideeën in te sturen over wat je kunt doen met het water dat je opvangt in een regenton.
Voorbereid zijn op klimaatverandering en extreem weer vraagt veel van de leden van Water en Klimaat. Het betreft werk waarvoor overheden de juiste mensen met de juiste kwaliteiten nodig hebben. Verschillende overheden in onze regio hebben moeite om de juiste mensen te vinden en te behouden. We hebben daarom Academie van de Stad gevraagd om een onderzoek uit te voeren en advies te geven.
In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) is afgesproken dat Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is ingericht. Het Deltaplan gebruikt hiervoor zeven ambities. Een van die ambities is dat overheden in beeld brengen hoe kwetsbaar hun gebied is voor extreme neerslag, hitte, droogte en overstroming middels regionale klimaatstresstesten.
Het nieuwe Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie van provincie Utrecht is live. In de komende 4 jaar trekt provincie Utrecht meer dan 11 miljoen euro uit om versneld maatregelen te treffen en uitvoeringsprojecten te ondersteunen. Op 9 januari 2025 wordt de start van het nieuwe uitvoeringsprogramma feestelijk gevierd.
Trots op gemeente Houten! Met 1226 gewipte tegels per duizend inwoners is de gemeente geëindigd op de tweede plek in het klassement voor middelgrote gemeenten bij het NK Tegelwippen.
Het einde het jaar nadert en daarom blikken we graag met jullie terug. 2024 is een jaar van vernieuwing geweest voor ons netwerk.
Op dinsdag 5 november kwamen ruim 70 klimaatadaptatie- en waterwerkers bij elkaar in Utrecht tijdens de netwerkbijeenkomst van Water en Klimaat. We kijken terug op een inspirerende middag!
Op bestaand bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen zijn ze vooruitstrevend op het gebied van klimaatadaptatie. In een online themasessie deelt Allard Hans Roest, onderzoeker bij Hanzehogeschool en onderdeel van de projectgroep, hoe dit project is aangepakt en welke lessen er zijn geleerd.
Op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht is de klimaatverandering voelbaar. Dat kan anders! Een groep enthousiaste ondernemers ontwikkelde een toekomstbeeld voor het bedrijventerrein waarbij vergroenen centraal staat.
De website ruimtelijkeadaptatie.nl houdt een overzicht bij van actualiteiten over ruimtelijke adaptatie.